ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Γιατί μας προκαλεί υπνηλία και κόπωση ο ήλιος; – Οι επτά λόγοι

Τα σημάδια της θερμοπληξίας

Γιατί μας προκαλεί υπνηλία και κόπωση ο ήλιος; – Οι επτά λόγοι

Μπορεί η ηλιοφάνεια να είναι αναζωογοννητική ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο ο ήλιος μας προκαλεί υπνηλία και κόπωση;

“Κυρίως ευθύνεται η ζέστη γι’ αυτό, όχι ο ήλιος. Το σώμα σας πρέπει να δουλέψει σκληρότερα για να σας δροσίσει και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του”, λέει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δρ. Matthew Badgett.

Το πόσο δραστήριοι είστε όταν είστε έξω, καθώς και η ποσότητα του νερού που πίνετε, επηρεάζει επίσης την ενέργειά σας.

Ο δρ. Badgett περιγράφει 7 λόγους που νιώθετε υπνηλία όταν εκτίθεστε στον ήλιο:

1. Το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει την βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας του

Είτε κάνει κρύο είτε ζέστη έξω, το σώμα σας εργάζεται συνεχώς για να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος. Όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται το καλοκαίρι, η εφίδρωση είναι ο κύριος τρόπος που δροσίζεται το σώμα σας.

Η εφίδρωση μπορεί να φαίνεται παθητική, αλλά το σώμα σας δουλεύει σκληρά για να την καταφέρει.

“Ο καρδιακός και ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνονται, όταν ιδρώνετε”, λέει ο δρ. Badgett.

Ο μεταβολισμός σας χρησιμοποιεί θερμίδες από φαγητά και ποτά για να τροφοδοτήσει τις λειτουργίες του σώματος, όπως η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος. Όταν είστε ζεστοί, τα αιμοφόρα αγγεία σας διαστέλλονται και στέλνουν περισσότερο αίμα στην επιφάνεια του δέρματός σας.

Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται αγγειοδιαστολή, επιτρέπει στο θερμό αίμα να κρυώσει καθώς ταξιδεύει κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας. Η αγγειοδιαστολή είναι επίσης ο λόγος που μπορεί να φαίνεστε “αναψοκοκκινισμένοι” στο πρόσωπο, όταν είστε ζεστοί.

2. Έχει υγρασία στην ατμόσφαιρα

Η θερμότητα και η υγρασία είναι δίδυμο… αποστράγγισης της ενέργειάς μας.

“Αισθάνεστε πιο δροσεροί, όταν οι σταγόνες ιδρώτα εξατμίζονται από το δέρμα σας. Αλλά σε υγρά κλίματα, υπάρχουν ήδη πολλές σταγόνες νερού στον αέρα. Έτσι οι σταγόνες του δικού σας ιδρώτα εξατμίζονται πιο αργά με αποτέλεσμα η καρδιά και το σώμα σας να συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη πιο σκληρά για να σας δροσίσουν”, λέει ο δρ. Badgett.

3. Δεν ενυδατώνεστε επαρκώς

Όλος ο ιδρώτας που στάζει από το σώμα σας είναι σημάδι ότι χάνετε πολλά υγρά. Εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά για να αντικαταστήσετε αυτά που χάνετε, μπορεί να αφυδατωθείτε. Κόπωση, αυξημένη δίψα, πονοκέφαλοι και μειωμένη ούρηση είναι όλα σημάδια αφυδάτωσης.

Η αφυδάτωση προκαλεί επίσης πτώση της αρτηριακής σας πίεσης.

“Νιώθετε κουρασμένοι επειδή ρέει λιγότερο αίμα στον εγκέφαλο και τα όργανά σας”, σύμφωνα με τον δρ. Badgett.

4. Πίνετε λάθος ποτά

Είναι εύκολο να πιείτε μία, δύο ή και περισσότερες παγωμένες μπύρες ή αλκοολούχα αναψυκτικά σε μια ζεστή μέρα. Αλλά ο συνδυασμός αλκοόλ και ζέστης μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κόπωση και άλλους κινδύνους.

“Το αλκοόλ είναι διουρητικό, έτσι χάνετε υγρά. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσετε ότι υπερθερμαίνεστε, όταν πίνετε αλκοόλ, ενώ είναι και αγγειοδιασταλτικό, οπότε ακόμη λιγότερο αίμα μπορεί να πηγαίνει στον εγκέφαλό σας”, προειδοποιεί ο ίδιος.

5. Δεν τρώτε σωστά

Το ζαχαρούχο παγωμένο τσάι, τα παγωτά και τα αλμυρά σνακ είναι πιο δημοφιλή το καλοκαίρι. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με μια περιστασιακή λιχουδιά, αυτά τα τρόφιμα και ποτά δεν έχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για ενέργεια.

Αντίθετα, θα αντιμετωπίσετε μεγάλες αυξομειώσεις στο σάκχαρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε έναν υπνάκο μετά από αυτή την προσωρινή έκρηξη ενέργειας, που τροφοδοτείται από ζάχαρη.

6. Το δέρμα σας έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο

Ακόμη και όταν φοράτε αντηλιακό, οι ισχυρές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) εξακολουθούν να επηρεάζουν το δέρμα σας.

Η έκθεση στην πρωινή υπεριώδη ακτινοβολία είναι δυναμωτική και μας βοηθά να ξυπνάμε κάθε πρωί. Αλλά ο πολύς ήλιος μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα.

“Τα ηλιακά εγκαύματα ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός σας και απαιτούν ενέργεια για να επουλωθούν”, σημειώνει ο δρ. Badgett.

Το σοβαρά ηλιακό έγκαυμα δυσκολεύει το σώμα να διατηρήσει την υγρασία του, γεγονός που επηρεάζει την εφίδρωση και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

7. Κιρκάδιος ρυθμός

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι μετά το μεσημεριανό γεύμα: η περιβόητη απογευματινή ύφεση. Αυτή η ώρα της υπνηλίας συμπίπτει με την ώρα της ημέρας που ο ήλιος είναι πιο λαμπερός.

“Ο φυσικός κιρκάδιος ρυθμός σας ρίχνει σε μια φάση υπνηλία μεταξύ 1 και 3 το μεσημέρι. Γι’ αυτό ο μεσημεριανός υπνάκος είναι δημοφιλής σε αρκετές ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, αλλά και γενικότερα χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όλον τον χρόνο”, λέει ο δρ. Badgett.

Είστε κουρασμένοι ή μήπως είναι θερμική εξάντληση;

Η κούραση και υπνηλία από τον ήλιο δεν αποτελεί συνήθως κίνδυνο για την υγεία. Αλλά ασθένειες που προκαλούνται από τη ζέστη, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία είναι.

Η θερμική εξάντληση προκαλεί υπερβολική κόπωση. Συνοδεύεται, επίσης, από άλλα συμπτώματα, όπως μυϊκές κράμπες, ναυτία και πονοκεφάλους.

“Αυτά είναι σημάδια ότι το σώμα σας εργάζεται πολύ σκληρά για να κρυώσει και να διατηρήσει μια υγιή θερμοκρασία σώματος”, λέει ο δρ. Badgett.

Εάν δεν δροσιστείτε εγκαίρως (κλιματιζόμενο κτίριο, κρύο ντους, δροσερή πετσέτα στο μέτωπο ή στο πίσω μέρος του λαιμού) μπορεί να εκδηλώσετε θερμοπληξία.

Αυτή η σοβαρή κατάσταση εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματός σας υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοπληξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, θέτοντάς σας σε κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης και ανεπάρκειας οργάνων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσετε σημάδια θερμοπληξίας:

  • Σύγχυση, ζάλη ή λιποθυμία
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός και αναπνοή
  • Ναυτία και έμετος
  • Δέρμα που είναι ξηρό (χωρίς ιδρώτα), χλωμό ή κοκκινισμένο
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.