ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Google: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες αναζητήσεις που έγιναν για την υγεία το 2023

Οι δύο πρώτες αφορούν τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, ο οποίος έκανε δυναμική επανεμφάνιση εφέτος και κόστισε τη ζωή αρκετών παιδιών

Google: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες αναζητήσεις που έγιναν για την υγεία το 2023

Η Google, έδωσε στη δημοσιότητα τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις του 2023 για την υγεία  και μερικές από τις απορίες του κοινού προκαλούν έκπληξη.

Οι δύο πρώτες αφορούν τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, ο οποίος έκανε δυναμική επανεμφάνιση εφέτος και κόστισε τη ζωή αρκετών παιδιών. Οι επόμενες, όμως, είναι πιο συνηθισμένες. Να λοιπόν ποιες είναι οι 10 συχνότερες αναζητήσεις υγείας στο Google και η σύντομη απάντησή τους.

1. Πόσο καιρό είναι μεταδοτικός ο στρεπτόκοκκος;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς το φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας, χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή πιο σοβαρή, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι υπεύθυνος για κοινές λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο. Όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιβιοτικά για αμυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα καθίστανται λιγότερο μεταδοτικοί εντός 24-48 ωρών, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ένας ασθενής, όμως, που δεν κάνει θεραπεία μπορεί να είναι μεταδοτικός για 2 ή ακόμα και 3 εβδομάδες, προσθέτουν.

2. Πόσο μεταδοτικός είναι ο στρεπτόκοκκος;

Ο στρεπτόκοκκος είναι πολύ μεταδοτικός. Μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων στο ίδιο σπίτι, στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό, στα στρατόπεδα και γενικότερα σε όλους τους χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ακόμα μεγαλύτερος όταν υπάρχουν παιδιά.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει με τα αναπνευστικά σταγονίδια, μέσω της ομιλίας, του βήχα και του φταρνίσματος. Μπορεί επίσης να γίνει με την άμεση επαφή με τον ασθενή. Συνήθως απαιτούνται 2-5 ημέρες από την έκθεση στον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α για να νοσήσει κάποιος.

3. Πώς μπορώ να μειώσω τη χοληστερίνη μου;

Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις της Google συμπεριλαμβάνεται και μία από τις συχνότερες καρδιαγγειακές παθήσεις: η αυξημένη χοληστερόλη ή υπερχοληστερολαιμία.

Συνοπτικά η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι να τρώτε περισσότερα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και λιγότερα ζωικής. Με άλλα λόγια να προτιμάτε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο. Από τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα να προτιμάτε τα ψάρια και τα πουλερικά (χωρίς πέτσα).

Φροντίστε επίσης να γυμνάζεστε τακτικά, να μην καπνίζετε, να χάσετε τα περιττά σας κιλά αν έχετε και να μην πίνετε πολύ αλκοόλ.

4. Τι βοηθάει με το φούσκωμα;

Το φούσκωμα μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσανεξία στη λακτόζη, υπερφαγία, υπερκατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Ακόμα και ορισμένα φάρμακα μπορεί να το προκαλέσουν. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

5. Τι προκαλεί χαμηλή πίεση;

Η υπόταση ορίζεται συνήθως ως αρτηριακή πίεση κάτω από 90/60 mmHg (ή κάτω από 9 η μεγάλη και 6 η μικρή). Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) η υπόταση μπορεί να οφείλεται σε αιτίες όπως, μεταξύ άλλων:

  • Παρατεταμένη ακινησία στο κρεβάτι (ορθοστατική υπόταση)
  • Κατάθλιψη ή νόσο Πάρκινσον
  • Εγκυμοσύνη (είναι σύνηθες να μειώνεται η αρτηριακή πίεση τις πρώτες 24 εβδομάδες της κυήσεως)
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Καρδιολογικά προβλήματα (π.χ. βραδυκαρδία, προβλήματα με τις βαλβίδες της καρδιάς)
  • Ενδοκρινολογικά (ορμονικά) προβλήματα, όπως ο υποθυρεοειδισμός
  • Σοβαρές λοιμώξεις (σηπτικό σοκ)
  • Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι επόμενες πέντε

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επόμενες πέντε δημοφιλείς αναζητήσεις που έκαναν οι χρήστες του Google ήταν:

  1. Πού οφείλονται τα κονδυλώματα; Οφείλονται σε ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  2. Γιατί νιώθω ναυτία; Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές. Κυμαίνονται από εγκυμοσύνη έως κάποια γαστρεντερική λοίμωξη. Αν είναι χρόνια, μπορεί να έχετε πεπτικό πρόβλημα, όπως έλκος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μπορεί επίσης να ευθύνονται ορισμένα φάρμακα.
  3. Τι προκαλεί προεκλαμψία; Η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή. Χαρακτηρίζεται όμως από αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κυήσεως.
  4. Πώς θα σταματήσω να ροχαλίζω; Αν έχετε περιττά κιλά είναι απαραίτητο να τα χάσετε. Καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στον ύπνο για να διερευνήσει άλλες πιθανές αιτίες.
  5. Πόσο διαρκεί τροφική δηλητηρίαση; Εξαρτάται από το υπαίτιο μικρόβιο. Η διάρκειά της κυμαίνεται από 1-2 ημέρες έως και 10 ή περισσότερες, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.