ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η διαμάχη Pfizer-Moderna για τις πατέντες mRNA εμβολίων καταλήγει στα δικαστήρια

Οι εταιρίες κατηγορούν η μία την άλλη για κλοπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

Η διαμάχη Pfizer-Moderna για τις πατέντες mRNA εμβολίων καταλήγει στα δικαστήρια

Ξεκίνησε στο Λονδίνο η πρώτη δίκη για τη διαμάχη της Pfizer και της Moderna για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των εμβολίων mRNA, μια διένεξη με διακύβευμα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech με την οποία συνεργάζεται υπέβαλαν το 2022 αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απαιτώντας να ανακληθούν οι πατέντες που έχουν αποδοθεί στην Moderna. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας αντεπιτέθηκε λίγες ημέρες αργότερα υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν δικές της πατέντες.

H Pfizer είχε πέρυσι έσοδα 11,2 δισ. δολαρίων από το εμβόλιό της κατά της Covid-19

Η Moderna ισχυρίζεται ότι οι Pfizer και BioNTech αντέγραψε βελτιώσεις της τεχνολογίας mRNA που η ίδια είχε κατοχυρώσει πριν ξεσπάσει η πανδημία Covid-19 στα τέλη του 2019. Η εταιρεία αξιώνει τώρα αποζημιώσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι Pfizer και BioNTech ζητούν ακύρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Moderna με το επιχείρημα ότι η τεχνολογία mRNA της εταιρείας βασίστηκε σε έρευνες άλλων.

Τα εμβόλια των δύο εταιρειών, τα πρώτα εμβόλια mRNA για ανθρώπινη χρήση, αποδείχθηκαν σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας και εκτιμάται ότι έσωσαν εκατομμύρια ζωές.

Ενδεικτικό του ύψους των αποζημιώσεων που μπορεί να επιδικαστούν, σημειώνει το Reuters, είναι το γεγονός ότι η Pfizer είχε πέρυσι έσοδα 11,2 δισ. δολαρίων από το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα της Moderna ανήλθαν στα 6,7 δισ. δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανάλογες αγωγές έχουν κατατεθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ. Προσφυγές έχουν υποβληθεί και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.