Η έκθεση στον καπνό των δασικών πυρκαγιών ενέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Η αύξηση του κινδύνου είναι πιο μεγάλη για τους άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

Η έκθεση στον καπνό των δασικών πυρκαγιών ενέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προειδοποιεί ότι η έκθεση στον καπνό των δασικών πυρκαγιών ενέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα προβλήματα αναπνοής και τους κινδύνους για την αναπνευστική υγεία από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε η Comilla Sasson, αντιπρόεδρος επιστήμης και καινοτομίας στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και εν ενεργεία γιατρός επειγόντων περιστατικών.

«Ο καπνός της δασικής πυρκαγιάς περιέχει πολλούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών, μικροσκοπικών σωματιδίων που συνδέονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο. Καθώς πολλές από αυτές τις πυρκαγιές είναι εκτός ελέγχου και ο καπνός ταξιδεύει πολλά μίλια πέρα από την περιοχή που έχει πληγεί αρχικά».

Αρκετές μελέτες μετά από πυρκαγιές στην Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια συσχέτισαν την έκθεση στον καπνό με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής και υψηλότερο όγκο επισκέψεων στα επείγοντα για αίτια που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association το 2020 διαπίστωσε ότι η έκθεση σε πυκνό καπνό κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, αύξησε τον κίνδυνο καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου έως και 70%.

Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35-64 ετών και σε κοινότητες με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς συσχετίστηκε με αυξημένα ποσοστά επισκέψεων στα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων, όχι μόνο για αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και για ισχαιμική καρδιακή νόσο, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική εμβολή και εγκεφαλικό.

Οι επισκέψεις στα επείγοντα αυξήθηκαν κατά 42% για καρδιακές προσβολές και 22% για ισχαιμική καρδιοπάθεια μέσα σε μια ημέρα έκθεσης στον πυκνό καπνό της δασικής πυρκαγιάς.

Η αύξηση του κινδύνου είναι πιο μεγάλη για τους άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association το 2018.

Τα άτομα με υποκείμενους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο όταν εκτίθενται στον καπνό της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, η αναγνώριση των σημείων εμφράγματος ή εγκεφαλικού είναι πολύ σημαντική, όπως και η γνώση διενέργειας ΚΑΡΠΑ σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Sasson δίνει τις ακόλουθες συμβουλές για τη μείωση της έκθεσης στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς:

  • Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.
  • Χρησιμοποιήστε φίλτρα αέρα υψηλής απόδοσης σε συστήματα κλιματισμού ή φορητές συσκευές καθαρισμού αέρα.
  • Αποφύγετε την προσπάθεια.
  • Διατηρήστε καλά ενυδατωμένο το σώμα σας.
  • Σκεφτείτε να αναζητήσετε άλλο καταφύγιο εάν το σπίτι σας δεν έχει κλιματιστικό και είναι πολύ ζεστό.
  • Λάβετε υπόψη ότι τα κατοικίδιά σας μπορεί επίσης να επηρεαστούν από τον καπνό.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.