Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Δείτε τι ασκήσεις μπορείτε να κάνετε

Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, διαπιστώθηκε πως η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ μελέτησαν στοιχεία για 59.325 ενήλικες από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι φορούσαν επιταχυνσιόμετρα (φορητούς μετρητές δραστηριότητας) στον καρπό τους στην αρχή της μελέτης.

Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για έως και επτά χρόνια για διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα άτομα με υψηλό δείκτη γενετικού κινδύνου είχαν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό δείκτη γενετικού κινδύνου.

Η μελέτη έδειξε ότι πάνω από μία ώρα μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα την ημέρα, συσχετίστηκε με 74% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έκαναν λιγότερο από 5 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά.

Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού κινδύνου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο, αλλά περισσότερο δραστήριοι, αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό γενετικό κίνδυνο αλλά λιγότερο δραστήριους σωματικά.

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον γενετικό μας κίνδυνο και το οικογενειακό μας ιστορικό, αλλά αυτό το εύρημα παρέχει πολλά υποσχόμενα νέα ότι μέσω ενός ενεργού τρόπου ζωής, μπορεί κανείς να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2» λέει η επικεφαλής συγγραφέας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Melody Ding από το Κέντρο Charles Perkins.

Μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα είναι το γρήγορο περπάτημα, η κηπουρική κλπ., ενώ οι ασκήσεις έντονης σωματικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν τρέξιμο, αερόβια άσκηση, ποδήλατο σε ανηφόρα ή με γρήγορη ταχύτητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.