ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η πρωινή συνήθεια που μπορεί να πλήξει την υγεία του εγκεφάλου μας

Το ένα πράγμα που πρέπει να μην κάνετε το πρωί μόλις ξυπνήσετε

Η πρωινή συνήθεια που μπορεί να πλήξει την υγεία του εγκεφάλου μας

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει μια συνήθεια που υπονομεύει την ποιότητα του ύπνου και ενισχύει το στρες.

Η συνήθεια αυτή είναι να κοιτάμε στο κινητό μας μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Παρότι φαινομενικά είναι αθώα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αναφέρει ψυχίατρος από τη Νέα Υόρκη.

Δυστυχώς οι περισσότεροι κάνουν αυτό ακριβώς. Παλαιότερη έρευνα σε περισσότερους από 7.000 εθελοντές ηλικίας 18-44 ετών είχε δείξει ότι οι οκτώ στους δέκα ελέγχουν το κινητό τους εντός 15 λεπτών από τη στιγμή που ανοίγουν τα μάτια τους το πρωί. Το 62%, δε, ανέφεραν πως το ελέγχουν αμέσως μόλις ξυπνήσουν.

Η κίνηση αυτή, όμως, σημαίνει πως στερούν από τον εαυτό τους τη δυνατότητα να ξυπνήσουν με ηρεμία το πρωί. Αντιθέτως, δέχονται έναν καταιγισμό από μηνύματα, ειδοποιήσεις, ειδήσεις και email που προκαλούν στρες και άγχος.

Πόσο μάλλον που η συνεχής χρήση του κινητού, από το πρωί ως το βράδυ, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία.

Επιδράσεις στον εγκέφαλο

Η ενασχόληση με το κινητό μέσα στην πρώτη ώρα από την πρωινή αφύπνιση μπορεί επίσης να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Κατ’ αρχάς, διαταράσσει τη διαδικασία της αφύπνισης και την σταδιακή αύξηση της εγρήγορσης. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο – γεγονός που προκαλεί υπερδιέγερση στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

«Όταν ξυπνάμε το πρωί, ο εγκέφαλός μας περνάει από το στάδιο του βαθέως ύπνου σε μία κατάσταση ημι-ονειροπόλησης», εξηγεί ψυχολόγος από το Λονδίνο. «Ύστερα ξυπνάει εντελώς αλλά παραμένει χαλαρός και δεν επεξεργάζεται πολλές πληροφορίες. Χρειάζεται λίγη ώρα για να φτάσει στο στάδιο της πλήρους εγρήγορσης».

Όταν, όμως, κάποιος αρπάζει το κινητό μόλις ανοίξουν τα μάτια του και αρχίζει να διαβάζει, «αναγκάζει τον εγκέφαλό του να πάει απ’ ευθείας στο στάδιο της εγρήγορσης», συνεχίζει. «Επιπλέον, αν διαβάσετε κάτι αρνητικό, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του στρες και μπορεί να παραμείνετε σε ένταση για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Και αν αρχίσετε να απαντάτε σε μηνύματα και email, μπορεί να αποσπασθεί η προσοχή σας και να μην σας μείνει χρόνος για άλλες υποχρεώσεις πριν τη δουλειά».

Η ενασχόληση με το κινητό το πρωί μπορεί επίσης να καταπονήσει τα μάτια σας, τα οποία ακόμα προσαρμόζονται στη μετάβαση από το σκοτάδι στο φως. Το επακόλουθο μπορεί να είναι ξηροφθαλμία αλλά και πονοκέφαλος, ο οποίος μπορεί να επιμείνει για πολλές ώρες.

Τι να κάνετε

Για να τα αποφύγετε όλ’ αυτά, σταματήστε κατ’ αρχάς να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ως ξυπνητήρι. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να το αγγίξετε καθόλου το πρωί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φροντίστε, δε, να αλλάξετε την ρουτίνα σας, ώστε να το ανοίγετε αφού περάσει μία ώρα από το πρωινό ξύπνημα. Στο μεσοδιάστημα θα έχει ξυπνήσει καλά ο οργανισμός σας και θα έχετε προλάβει να τελειώσετε το ντους, τον καφέ και το πρωινό σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.