ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ιγμορίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται – Τα δύο είδη

Τα ιγμόρεια είναι κλειστές κοιλότητες κάτω από την περιοχή των ματιών

Ιγμορίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται – Τα δύο είδη

Η ιγμορίτιδα προκαλεί ενοχλητική ρινική συμφόρηση, πόνο στο πρόσωπο και των δυνατούς πονοκεφάλους. 

Τα ιγμόρεια είναι κλειστές κοιλότητες κάτω από την περιοχή των ματιών. Παράγουν λεπτή βλέννα, η οποία παροχεύεται στη μύτη μέσω πόρων. Με αυτόν τον τρόπο η ρινική κοιλότητα διατηρείται καθαρή και απαλλαγμένη από βακτήρια.

Ωστόσο, βακτηριακές λοιμώξεις, έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες (καπνός, γύρη, χημικές αναθυμιάσεις), άσθμα, εκτροπή του διαφράγματος, αλλεργίες και ανοσολογικές διαταραχές μπορούν όλα να ερεθίσουν τον βλεννογόνο. Όταν τα βακτήρια παραμένουν μέσα στα ιγμόρεια, τότε προκαλούν τη φλεγμονή που ονομάζουμε ιγμορίτιδα.

Σε χειρότερα σενάρια, ο χρόνιος ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων, οι οποίοι με τη σειρά τους επιφέρουν ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Σημειώνεται πως εκτός από το ζευγάρι των ιγμορείων, υπάρχουν και άλλοι παραρρίνιοι κόλποι, δηλαδή γύρω από τη μύτη:

  • οι ηθμοειδείς κυψέλες ανάμεσα στα μάτια μας,
  • ο σφηνοειδής κόλπος πίσω από τα μάτια μας,
  • και οι μετωπιαίοι κόλποι πάνω από τα μάτια μας.

Με τον ίδιο τρόπο και αυτοί μπορεί να αποφραχθούν και να προκληθούν ρινοκολπίτιδες ή παραρρινοκολπίτιδες, οι οποίες συχνά περιγράφονται όλες ως ιγμορίτιδα.

Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας

Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας είναι ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή και οπισθορινική έκκριση βλέννας (δηλαδή στο πίσω μέρος της μύτης και στον λαιμό), έντονη πίεση ή και πόνο στο πρόσωπο, ειδικά όταν ο ασθενής σκύβει ή κάνει κάποια απότομη κίνηση με το κεφάλι. Ε

πιπλέον έχουν παρατηρηθεί πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση, βήχας, πόνος στα δόντια ή και κακοσμία στόματος.

Τα δύο είδη ιγμορίτιδας

Η Οξεία Ιγμορίτιδα συνήθως είναι απότοκος κάποιας ιογενούς λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού και διαρκεί 7-10 ημέρες. Σε περιπτώσεις που είναι πιο επίμονη τότε ενδεχομένως να πρόκειται για βακτηριακή ιγμορίτιδα.

Η Χρόνια Ιγμορίτιδα διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες και συνήθως προκαλείται από χρόνια φλεγμονή των ιγμορείων. Μη ξεχνάμε πως μπορεί να υποκρύπτει και την ύπαρξη πολυπόδων, μυκήτων αλλά και διαφόρων αλλεργιών.

Είναι αλλεργία ή χρόνια ιγμορίτιδα;

Σε μελέτες έχει διαπιστωθεί πως οι ασθενείς συχνά συγχέουν τα προβλήματα στα ιγμόρεια με ρινικές αλλεργίες. Πολλές φορές μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο, καθώς οι αλλεργίες προκαλούν προβλήματα στα ιγμόρεια. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ασθενείς να μη δίνουν την απαιτούμενη προσοχή στην ιγμορίτιδα, τα προβλήματα να μεγεθύνονται και η θεραπεία να δυσκολεύει.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα

Η θεραπεία της ιγμορίτιδας εξαρτάται από τον τύπο και την αιτία που προκλήθηκε.

Συνήθως συνιστώνται ρινικές πλύσεις με ειδικά διαλύματα, χρήση ρινικών σπρέι αλλά και φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά και παυσίπονα.

Έτσι, επιτυγχάνεται σωστός καθαρισμός των ιγμορείων αλλά και άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας κρατά τουλάχιστον 10-15 ημέρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε περιπτώσεις, όμως, που τα συμπτώματα επιμένουν απαιτείται καθαρισμός των ιγμορείων με χειρουργική επέμβαση. Η ενδοσκοπική χειρουργική των ιγμορείων είναι πλέον η πιο αποτελεσματική επέμβαση για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.