Ινδία: Σιρόπια για το βήχα φαίνεται πως συνδέονται με 66 θανάτους παιδιών στην Γκάμπια

Τι λέει ο ΠΟΥ

Ινδία: Σιρόπια για το βήχα φαίνεται πως συνδέονται με 66 θανάτους παιδιών στην Γκάμπια

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει δείγματα τεσσάρων σιροπιών για τον βήχα που παρασκευάζει και εξάγει η τοπική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι κάποια από τα προϊόντα της συνδέονται με τους θανάτους δεκάδων παιδιών στην Γκάμπια.

Οι θάνατοι 66 παιδιών στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής μπορεί να πλήξουν σημαντικά την εικόνα της Ινδίας ως το “φαρμακείο του κόσμου”.

ΠΟΥ για τα σιρόπια στην Ινδία

Ο ΠΟΥ αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι έπειτα από ανάλυση τεσσάρων σιροπιών της Maiden–των Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup και Magrip N Cold Syrup –επιβεβαιώθηκαν “ανεπίτρεπτες” ποσότητες διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη.

Η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και σε υγρά φρένων και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, αλλά και ως μια φθηνότερη εναλλακτική λύση της γλυκερίνης σε ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα–ενός διαλυτικού ή ιξωδοαυξητικού μέσου (υγρά υλικά γίνονται παχύρρευστα) σε πολλά σιρόπια για τον βήχα.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι δείγματα και από τα τέσσερα προϊόντα που είχαν εξαχθεί στη Γκάμπια εστάλησαν για εξετάσεις σε ένα ομοσπονδιακό εργαστήριο και τα αποτελέσματα θα “καθοδηγήσουν τις περαιτέρω ενέργειες αλλά και θα αποσαφηνίσουν τη συμμετοχή που είχε ή που θα έχει ο ΠΟΥ”.

Το υπουργείο ζήτησε από τον ΠΟΥ να του κοινοποιήσει το πόρισμα της έκθεσής του για “τον εντοπισμό της σχέσης ανάμεσα στους θανάτους των παιδιών και στα εν λόγω ιατρικά σκευάσματα”. Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για το πότε θα σταλεί η έκθεση στο υπουργείο Υγείας.

Αναμένεται το πόρισμα για τα σιρόπια από την Ινδία

Είπε, ωστόσο, ότι πληροφορίες από την εταιρεία Maiden και από τον διευθυντή του ινδικού Κεντρικού Οργανισμού Ελέγχου Φαρμάκων δείχνουν ότι οι αρχές επισκέφθηκαν τα εργοστάσια της εταιρείας για να ερευνήσουν το συγκεκριμένο περιστατικό και ο ΠΟΥ αναμένει τα πορίσματα.

Ο Ανίλ Βιτζ, ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Χαριάνα όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της εταιρείας Maiden, προειδοποίησε για σοβαρές ενέργειες σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο σφάλμα μετά τη διενέργεια των εξετάσεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ ερευνά τους θανάτους παιδιών από οξεία νεφρική βλάβη σε συνεργασία με την ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας και με την φαρμακευτική εταιρεία.

Η υπηρεσία ενημέρωσε τον Γενικό Ελεγκτή Φαρμάκων της Ινδίας για τους θανάτους στο τέλος του περασμένου μήνα και στη συνέχεια ακολούθησε μια έρευνα με τις αρχές του κρατιδίου παράλληλα με εκείνη του ΠΟΥ. Ένας από τους διευθυντές της Maiden, ο Ναρές Κουμάρ Γκογιάλ, είπε ωστόσο στο Reuters ότι η εταιρεία πληροφορήθηκε για τους θανάτους μόλις χθες το πρωί και προσπαθεί να μάθει λεπτομέρειες. Η Maiden, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Νοέμβριο του 1990, παρασκεύαζε και εξήγαγε το σιρόπι μόνο στην Γκάμπια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία λέει ότι διαθέτει δύο εργοστάσια–στο Κουντλί και στο Πανιπάτ–, αμφότερα κοντά στο Νέο Δελχί, στο κρατίδιο Χαριάνα, και πρόσφατα άνοιξε ένα ακόμη. Η εταιρεία έχει δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 2,2 εκατομμύρια φιάλες σιροπιού, 600 εκατομμύρια κάψουλες, 18 εκατομμύρια ενέσεις, 300.000 σωληνάρια αλοιφής και 1,2 δισεκατομμύρια χάπια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία Maiden αναφέρει ότι διαθέτει τα προϊόντα της στην εγχώρια αγορά αλλά τα εξάγει και σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής παρότι ο Γκογιάλ είπε ότι προς το παρόν δεν πωλούνται στην Ινδία. Το υπουργείο Υγείας διεκρύνισε ότι οι χώρες που τα εισάγουν κατά κανόνα πραγματοποιούν ελέγχους τέτοιων προϊόντων προτού επιτρέψουν τη χρήση τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.