ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα: Αιτίες και συμπτώματα και τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε

Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εμφανίζεται συνήθως σε λευκούς άνδρες

Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα: Αιτίες και συμπτώματα και τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε

Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα είναι μια αλλεργική κατάσταση που εμφανίζεται στον οισοφάγο. Ο οισοφάγος φλεγμαίνει και δεν συστέλλεται σωστά. Μπορεί να στενέψει και να αναπτύξει δακτυλίους ή αποστήματα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει λευκά αιμοσφαίρια ως αντίδραση σε ένα αλλεργιογόνο. Τα λευκά αιμοσφαίρια ονομάζονται ηωσινόφιλα.

Η κατάσταση ονομάζεται ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εμφανίζεται συνήθως σε λευκούς άνδρες.

Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα: Αιτίες και συμπτώματα

Προκαλείται από αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα τρόφιμα ή περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα.

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι:

  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πόνος στο στήθος ή καούρα
  • Κοιλιακό άλγος
  • Εμετός
  • Φαγητό που κολλάει στον λαιμό λόγω στένωσης (ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτή είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση)
  • Μειωμένη σωματική ανάπτυξη ή κακή αύξηση βάρους στα παιδιά

Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα: Παράγοντες κινδύνου

Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα, άσθμα ή τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα.

Κάποιες άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του αριθμού των ηωσινόφιλων στον οισοφάγο.

Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να σας αξιολογήσει για αυτές τις πιθανές καταστάσεις. Το οικογενειακό ιστορικό για ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την πάθηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός σας θα λάβει το ιατρικό σας ιστορικό και πιθανότατα θα θελήσει να σας εξετάσει για αλλεργίες. Πιθανότατα θα ζητήσει ενδοσκόπηση από γαστρεντερολόγο, ειδικό σε πεπτικές διαταραχές. Αυτή είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη διέλευση ενός λεπτού, εύκαμπτου ενδοσκοπίου με κάμερα από το στόμα σας για να εξεταστεί ο οισοφάγος σας. Ο γαστρεντερολόγος θα ελέγξει για φυσικά σημάδια φλεγμονής και αυξημένο αριθμό ηωσινόφιλων.

Για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση, ο γαστρεντερολόγος σας πιθανότατα θα χρειαστεί να λάβει βιοψία σε δείγμα ιστού από τον οισοφάγο σας.

Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα: Θεραπευτική αγωγή

Για τη θεραπεία, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε στενά με έναν αλλεργιολόγο ή/και έναν γαστρεντερολόγο. Θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιες ουσίες ή τροφές πρέπει να αποφεύγετε.

Κανένα ειδικό φάρμακο δεν μπορεί να θεραπεύσει την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, αν και ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, και η εξάλειψη συγκεκριμένων τροφών (γαλακτοκομικά, αυγά, σιτάρι, σόγια, φιστίκια, ξηροί καρποί και ψάρια) από τη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της ερυθρότητας και του πρηξίματος στον οισοφάγο.

Μπορείτε να βοηθήσετε στη διαχείριση της πάθησης μαθαίνοντας ποιες ουσίες σας προκαλούν αλλεργική αντίδραση και αποφεύγοντάς τις. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αλλεργιογόνα προέρχονται από τα τρόφιμα.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι αντιδράσεις που σχετίζονται με την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για να αναπτυχθούν. Λάβετε αυτό υπόψη όταν ξεκινάτε ένα σχέδιο εξάλειψης τροφής. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μετά την αποφυγή ενός συγκεκριμένου φαγητού για να καθοριστεί εάν αυτή η στρατηγική όντως λειτούργησε.

Μερικές φορές ο οισοφάγος χρειάζεται να διασταλεί (τεντωθεί) εάν έχει στενέψει.

Πιθανές επιπλοκές

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου δεν είναι απόλυτα κατανοητές. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα θα συνεχιστούν και μπορεί να συμβεί βλάβη στον οισοφάγο που προκαλεί στένωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Καλέστε το 166 εάν:

  • Φαγητό έχει κολλήσει στον λαιμό σας
  • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή στην ομιλία
  • Νιώθετε πόνο στο στήθος

Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καλέστε τον γιατρό σας εάν έχετε ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:

  • Αυξανόμενη απώλεια βάρους
  • Συχνότερος έμετος
  • Αυξανόμενη δυσκολία στην κατάποση
  • Πόνος στο στομάχι
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.