40 χρόνια πίσω η ανθρωπότητα: Μετά τα lockdown επανεμφάνιση χολέρας και πολιομυελίτιδας!

Ενώ ο Τ.Μπάιντεν μιλά για προετοιμασία για δεύτερη πανδημία

40 χρόνια πίσω η ανθρωπότητα: Μετά τα lockdown επανεμφάνιση χολέρας και πολιομυελίτιδας!

Χολέρα μετά από 40χρόνια στην Ισπανία, κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Βρετανία, η ευλογιά των Πιθήκων να κάνει νέα εμφάνιση και τον Τ.Μπάιντεν να μιλά για προετοιμασία για.. κάποια νέα πανδημία. ‘Ενας δυστοπικός πλανήτης που δημιουργήθηκε μετά την επιβολή των απανωτών lockdown που επέλεξαν οι κυβερνήσεις της Δύσης ιδιαίτερα που κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει αν ήταν υγειονομικό μέτρο ή κοινωνικό πείραμα.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν σίγουρα σκληρό για την επανεμφάνιση νόσων και ασθενειών που εδώ και δεκαετίες είχαν εκλείψει. Για την δε λύση τους πάντα μιλούν για κάποιο εμβόλιο που πρέπει να κάνουμε και πάλι (ίσως μέχρι να γίνει η παραδοχή ότι δεν καλύπτουν τις νόσους).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου αποτελεί η είδηση ότι εμφανίστηκαν  κρούσματα πολιομυελίτιδας και χολέρας στην Βρετανία και το Ισραήλ, καθώς και στην Ισπανία και το Ιράκ αντίστοιχα, μόλις σε μία μέρα.

Σήμερα οι ισπανικές αρχές εντόπισαν το πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα… χολέρας έπειτα από πάνω από τέσσερις δεκαετίες, όπως δήλωσαν οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές, αν και ο άνθρωπος που μολύνθηκε έχει ήδη αναρρώσει και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής άλλα κρούσματα.

Μια ασθενής νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική μονάδα υγειονομικής περίθαλψης στη Μαδρίτη και αργότερα πήρε εξιτήριο αφού έλαβε θεραπεία, δήλωσε εκπρόσωπος της υγειονομικής αρχής της Μαδρίτης, χωρίς να δώσει τις ημερομηνίες νοσηλείας ή άλλες λεπτομέρειες.

Μολύνθηκε αφού ήπιε νερό σε ένα σπίτι στο Τολέδο, 75 χλμ νότια της πρωτεύουσας στην περιοχή της Καστίγια Λα Μάντσα, και το ακίνητο έκτοτε έκλεισε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στην περιοχή.

Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα τρόφιμα και νερό.

Η τελευταία μεγάλη τοπικά μεταδιδόμενη έξαρση χολέρας στην Ισπανία ήταν το 1979, όταν αναφέρθηκαν 267 κρούσματα κυρίως στη Βαρκελώνη και τη Μάλαγα. Έκτοτε, οι υγειονομικές αρχές καταγράφουν μόνο λίγα “εισαγόμενα” κρούσματα κάθε χρόνο.

Δεκατρία κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν στο Ιράκ, τα δέκα στη Σουλεϊμανίγια, στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, καθώς σημειώνεται αναζωπύρωση της μολυσματικής ασθένειας που πάντως για την ώρα δεν έχει προκαλέσει κάποιον θάνατο, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι υγειονομικές αρχές.

Την ίδια στιγμή σε κατάσταση συναγερμού είναι οι επιστήμονες στην Βρετανία αφού σε έλεγχο ρουτίνας στα λύματα του Λονδίνου ανίχνευσαν τον ιό της πολιομυελίτιδας! Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, αμέσως σήμανε συναγερμό σε εθνικό επίπεδο.

Οι ειδικοί φοβούνται τώρα την εξάπλωση του ιού της πολιομυελίτιδας στην κοινότητα.

Πολλοί αντίστοιχοι ιοί που έχουν σχέση με την πολιομυελίτιδα εντοπίστηκαν στα λύματα από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. Αυτό, σύμφωνα με το SkyNews εξελίχθηκε και πλέον χαρακτηρίστηκε ως ιός της πολιομυελίτιδας Τύπου 2 (VDPV2).

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει μια μικρή εξάπλωση σε άτομα που συνδέονται μεταξύ τους στο βορειοανατολικό Λονδίνο πιθανότατα μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ήδη γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το πόσο έχει εξαπλωθεί. Πάντως εμφανίζονται παράλληλα καθησυχαστικοί καθώς οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί στην παιδική τους ηλικία.

Όμως οι ανεμβολίαστοι είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ο ιός αυτό από το 1984.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ήδη ξεκίνησε εμβολιαστική εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας ύστερα από το πρώτο κρούσμα της νόσου που εντοπίστηκε μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η συμμετοχή των πολιτών ίσως είναι περιορισμένη λόγω της κόπωσης με την πανδημία της COVID-19.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τον εμβολιασμό εναντίον της νόσου το 1957 και το έως τώρα τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό ήταν το 1988.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας που αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά.

Το 1996 σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων πολιομυελίτιδας σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά αθιγγάνων. Η συρροή αυτή συνέβη στο πλαίσιο επιδημίας πολιομυελίτιδας σε γειτονικές χώρες (Αλβανία και Γιουγκοσλαβία).

Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας οφειλόμενο σε άγριο ιό στη χώρα μας. Η εξάλειψη αυτή οφείλεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού. Ωστόσο στη χώρα μας υπολείπεται η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως αθίγγανοι, νομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Και όλα αυτά όταν ο Τ.Μπάιντεν μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για θέματα του κορωνοϊού, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι «θα υπάρξει κι άλλη πανδημία», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τι εννοεί, κι ότι θα χρειαστούν χρήματα για να αντιμετωπιστεί.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε προνοητικά. Αυτό είναι κάτι που ο προκάτοχος μου δεν το έκανε πολύ καλά, σε αντίθεση με εμάς που τα πάμε καλά. Για αυτό χρειαζόμαστε τα χρήματα», πρόσθεσε, πετώντας έτσι και «καρφιά» για τον Ντόναλντ Τραμπ!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος μίλησε ακόμα για το «πολύ ιστορικό σημείο αναφοράς», που είναι το γεγονός ότι η χώρα του είναι η πρώτη που προσφέρει «ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια Covid-19 για τα μικρά παιδιά, από 6 μηνών και πάνω». 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.