ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ισχύει τελικά ότι μπορείς να πάθεις κρυολόγημα μόνο επειδή κρυώνεις;

Οι επιστήμονες καταρρίπτουν μια πασίγνωστη θεωρία

Ισχύει τελικά ότι μπορείς να πάθεις κρυολόγημα μόνο επειδή κρυώνεις;

Πόσες φορές η μητέρα σου σε έχει σταματήσει στην έξοδο για να σου πει «βάλε κάτι απάνω σου, θα κρυώσεις»; Το ότι όταν κάνει κρύο μπορούμε να πάθουμε κρυολόγημα είναι κάτι σαν κοινή γνώση και γι’ αυτό όλοι προσέχουμε περισσότερο τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Και αν τελικά πάθουμε το κρυολόγημα, όλοι θα νομίζουμε ότι οφείλετε στο ότι δεν πήραμε μπουφάν ή ζακέτα πριν βγούμε έξω.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μάλλον δεν είναι αλήθεια. Τα περισσότερα στοιχεία που έχουν μαζέψει κατά καιρούς οι επιστήμονες καταρρίπτουν αυτή τη θεωρία. Δεν είναι βέβαια εντελώς λάθος να υποθέσουμε ότι ο ψυχρός καιρός φιλοξενεί αρκετούς ιούς που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στο κρυολόγημα.

Το 5% έως το 20% των κατοίκων των ΗΠΑ υποφέρουν κάθε χρόνο από κρυολόγημα ή γρίπη όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, επομένως υπάρχει μια χαλαρή συσχετίσει που πρέπει να μελετηθεί. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει;

«Δεν μπορείς να πάθεις κρυλόγημα μόνο από το κρύο γενικά, είτε είσαι έξω, είτε είσαι μέσα», αναφέρει νοσηλεύτρια του UnityPointHealth. Με εξαίρεση την υποθερμία και τα κρυοπαγήματα, δεν υπάρχει σαφής τρόπος με τον οποίο το κρύο από μόνο του βλάπτει σαφώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ωστόσο, ο στεγνός αέρας που συνοδεύει τον χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες φιλοξενούν συγκεκριμένους ιούς που προκαλούν κρυολογήματα και γρίπες και τους βοηθούν να επιβιώσουν περισσότερο χρόνο σε διαφορετικές επιφάνειες, όπως π.χ. τα χερούλια της πόρτας, αλλά και στον αέρα.

Επίσης, αφυδατώνει επίσης τη βλέννα και στεγνώνει τις ρινικές οδούς, οι οποίες είναι ένα πρόσφορο σημείο για τους ιούς για να εισέρχονται και να πολλαπλασιάζονται.

Διαφορετικά, το κρυολόγημα δεν προκύπτει απλά από το κρύο ή τον κρύο αέρα, αν και η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να λειτουργήσει ως αγωγός ώστε η ασθένεια να γίνει λίγο πιθανότερη. Οπότε θα πρέπει να προσέχετε που ακουμπάτε και με ποιον θα έρχεστε σε επαφή. Για να κρατάτε τις μητέρες σας ήρεμες…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.