ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Κάπνισμα και σωματικό βάρος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι επιταχύνει τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά

Το λίπος αυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιοπάθεια

Κάπνισμα και σωματικό βάρος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι επιταχύνει τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το το κάπνισμα επιταχύνει τη συσσώρευση σωματικού λίπους στην κοιλιά.

Το λίπος αυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης συνδύασαν τα ευρήματα διαφορετικών γενετικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει:

  • 1,2 εκατομμύριο εθελοντές που κάπνιζαν ή είχαν καπνίσει λίγα χρόνια
  • Περισσότεροι από 462.000 μακροχρόνιοι καπνιστές

Εξέτασαν επίσης στοιχεία από μελέτη για την κατανομή του σωματικού λίπους, όπως αξιολογείται με βάση την αναλογία της περιμέτρου της μέσης προς την περίμετρο των ισχίων. Στη μελέτη αυτή είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 697.000 εθελοντές.

Στόχος τους ήταν να εξακριβώσουν εάν άνθρωποι με γονίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα έχουν την ίδια κατανομή σωματικού λίπους με τους μη καπνιστές.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Addiction. Όπως διαπίστωσαν, η έναρξη του καπνίσματος και το κάπνισμα για μια ζωή σχετίζονταν με αυξημένο κοιλιακό λίπος.

Το λίπος αυτό ήταν κυρίως σπλαγχνικό και όχι υποδόριο, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Το σπλαγχνικό λίπος είναι το είδος που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα της κοιλιάς, επεμβαίνοντας στην λειτουργία τους. Το υποδόριο λίπος είναι αυτό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Το σπλαγχνικό λίπος δεν είναι ορατό. Μπορεί κάποιος να έχει επίπεδη κοιλιά και πάλι να διαθέτει αυξημένες ποσότητες από αυτό.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το κάπνισμα επηρεάζει το λίπος στην κοιλιά ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο, όπως:

  • Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Άλλα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες σημειώνουν στο άρθρο τους πως μολονότι οι καπνιστές γενικώς τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, η κατανομή του συνιστά μεγάλο πρόβλημα. Και αυτό διότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών προβλημάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.