ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις προκαλούνται λόγω μόλυνσης από ορισμένα στελέχη του ιού HPV

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, επηρεάζει κυρίως γυναίκες κάτω των 45 ετών και σχεδόν όλες οι περιπτώσεις προκαλούνται λόγω μόλυνσης από ορισμένα στελέχη του ιού HPV.

Τα συμπτώματα

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για να βοηθήσετε στην έγκαιρη ανίχνευσή του.

Η Δρ. Susanna Unsworth, γυναικολόγος μοιράστηκε στο μέσο τέσσερα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε:

  • Αιμορραγίες εκτός έμμηνου ρύσης – Αιμορραγίες που εμφανίζονται μεταξύ των κανονικών περιόδων σας, μετά το σεξ, ή μετά το τέλος της περιόδου.
  • Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις – Μπορεί να αλλάζει η σύστασή, το χρώμα και η οσμή τους, ή να εμφανίζουν κηλιδώσεις με αίμα.
  • Πόνος κατά το σεξ – Εάν το σεξ σάς είναι επώδυνο και δεν βελτιώνεται με απλά μέτρα όπως η χρήση λιπαντικού, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον/τη γυναικολόγο σας.
  • Πόνος σε γύρω περιοχές – Ο πόνος στη μέση ή στη λεκάνη θα πρέπει να ελέγχεται εάν δεν υποχωρεί γρήγορα, ειδικά εάν δεν οφείλεται σε προφανή αιτία και επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Παράγοντες κινδύνου

Εκτός από τον HPV, υπάρχουν επιπλέον προβλεπτικοί παράγοντες κινδύνου. Περιλαμβάνουν το κάπνισμα, τις ερωτικές συνευρέσεις σε πολύ νεαρή ηλικία, και την ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων.

Επίσης, κάποιες λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια, μαζί με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, συνιστούν επίσης παράγοντες κινδύνου.

Τακτικές εξετάσεις

Ο προληπτικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας εντοπίζει μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα των ιστών, όπως η παρουσία του ιού HPV.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτές οι αλλαγές συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, επομένως ο τακτικός έλεγχος (κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ανάλογα με την ηλικία) βοηθά στον εντοπισμό τυχόν προειδοποιητικών σημείων προτού εξελιχθούν σε καρκίνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.