Καταπόνηση ματιών: Ο κανόνας 20-20-20 για να τα ξεκουράσετε από τον υπολογιστή

Τι μπορεί να προκαλέσει η πολύωρη χρήση υπολογιστή

Καταπόνηση ματιών: Ο κανόνας 20-20-20 για να τα ξεκουράσετε από τον υπολογιστή

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η πολύωρη χρήση υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους.

Υπάρχει μια δραστική λύση που ξεκουράζει τα μάτια και είναι ο κανόνας 20-20-20 την οποία συστήνουν οι οφθαλμίατροι.

Για κάθε 20 λεπτά που είστε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων για να εστιάσετε σε κάτι που βρίσκεται μακριά σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων.

Ο κανόνας δεν είναι καινούριος, αλλά οι ερευνητές επιβεβαιώνουν τώρα σε νέα μελέτη τη χρησιμότητά του μέσω ειδικού λογισμικού που παρακολούθησε το βλέμμα των συμμετεχόντων για δύο εβδομάδες.

«Παρόλο που χρησιμοποιήσαμε εξελιγμένο λογισμικό, είναι εύκολο κάποιος να εφαρμόσει τη μέθοδο βάζοντας αφύπνιση στο κινητό του ή χρησιμοποιώντας κάποια άλλη εφαρμογή υπενθύμισης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης James Wolffsohn, καθηγητής οπτομετρίας στο Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι ένας απλός τρόπος να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου να κάνεις τακτικά διαλείμματα για το καλό των ματιών σου» σημειώνει.

Πολλοί άνθρωποι είναι καθημερινά για πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς νιώθουν κάποια μορφή κούρασης υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι συνήθως ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους περίπου 15 φορές το λεπτό, αλλά όταν είναι στην οθόνη του υπολογιστή, η συχνότητα μειώνεται στο μισό.

Οι ερευνητές στο Aston’s College of Health and Life Sciences μελέτησαν 29 εθελοντές που ένιωθαν κούραση στα μάτια.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τους δικούς τους φορητούς υπολογιστές, στους οποίους οι ερευνητές εγκατέστησαν λογισμικό που τους επέτρεπε να παρακολουθούν την κατεύθυνση του βλέμματος των χρηστών κάθε λίγα δευτερόλεπτα.

Το λογισμικό σχεδιάστηκε για να αναβοσβήνει ένα μήνυμα κάθε 20 λεπτά, ζητώντας από τους χρήστες να ξεκουραστούν για 20 δευτερόλεπτα ενώ κοιτούσαν οποιονδήποτε στόχο που απέχει περίπου 6 μέτρα. Το μήνυμα παρέμενε ενεργό μέχρι να εκτελεστεί σωστά η διαδικασία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα συμπτώματα των ματιών των συμμετεχόντων πριν και μετά από δύο εβδομάδες καθώς εφάρμοσαν τον κανόνα της ξεκούρασης. Διαπίστωσαν ότι η ξηρότητα, η ευαισθησία και η δυσφορία, μειώθηκαν σημαντικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Contact Lens & Anterior Eye.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.