Κάθε χρόνο ένας στους τέσσερις ανθρώπους πεθαίνει από παθήσεις που προκαλούνται από θρόμβωση

Μόνο στην Ευρώπη συμβαίνουν 544.000 θάνατοι που σχετίζονται με ΦΘΕ

Κάθε χρόνο ένας στους τέσσερις ανθρώπους πεθαίνει από παθήσεις που προκαλούνται από θρόμβωση

Κάθε χρόνο, 1 στους 4 ανθρώπους χάνει τη ζωή του παγκοσμίως από παθήσεις που σχετίζονται με Θρόμβωση.

Αυτός ο αριθμός θανάτων ξεπερνά τους συνολικούς θανάτους από AIDS, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη και τροχαίων ατυχημάτων. Ωστόσο, βάσει ερευνών έχει αποδειχτεί ότι τα φλεβικά θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι συχνά αποτρέψιμα και οι στρατηγικές πρόληψης τους μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη θρόμβων σε άτομα «υψηλού κινδύνου».

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, η Viatris, μια Παγκόσμια εταιρεία Φροντίδας Υγείας, συντάσσεται με τη Ιατρική κοινότητα και τους Οργανισμούς υποστήριξης ασθενών για να ενισχύσει το έργο ευαισθητοποίησης αναφορικά με την πάθηση και να προσφέρει ενημέρωση στους ασθενείς για τα στάδια της πορείας ανάρρωσης τους.

Η Viatris μοιράζεται την ιστορία της Shazia Khan, μιας υπαλλήλου της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο που αντιμετώπισε η ίδια φλεβική θρομβοεμβολή. Η ιστορία της αποτυπώνει τη συσχέτιση της πάθησης με τους διαθέσιμους μηχανισμούς πρόληψης και καταδεικνύει την υποστήριξη που η ίδια έλαβε από το σύλλογο ασθενών Thrombosis Ireland, στην πορεία της ανάρρωσής της.

Η Shazia είναι πλέον παθιασμένη με την ευαισθητοποίηση τόσο των ασθενών όσο και των Επιστημόνων Υγείας, ώστε να μην παραβλέπονται στην καθημερινή κλινική πράξη τα σημεία που παραπέμπουν σε διάγνωση Θρόμβωσης και να υποστηρίζονται ουσιαστικά οι ασθενείς σαν αυτήν.

Ο Shaantanu Donde, Επικεφαλής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου, στην ομάδα Viatris Medical Affairs – Developed Markets, δήλωσε: «Η δημιουργία ενός ισχυρότερου δικτύου υποστήριξης θα ωφελήσει τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο, κάτι το οποίο συνδέεται με την αποστολή της Viatris να ενδυναμώσει τους ανθρώπους παγκοσμίως, ώστε να ζουν πιο υγιείς σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Στον τομέα της Θρόμβωσης, συμπράττουμε με ευαισθητοποιημένους φορείς για να υποστηρίξουμε το έργο τους για την αύξηση της ευαισθητοποίησης αναφορικά με τις σχετιζόμενες παθήσεις, αλλά και αναφορικά με την υποστήριξη της αποκατάστασης των ασθενών».

«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η φυσική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος, η επιλογή του κατάλληλου αντισυλληπτικού χαπιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρομβωτικών επιπλοκών όταν οι άνθρωποι εισάγονται στο νοσοκομείο. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη των θρόμβων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς φέτος η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης ρίχνει φως στη θρόμβωση που σχετίζεται με τη νοσηλεία», όπως δήλωσε ο καθηγητής Dr. Saskia Middeldorp, Επικεφαλής Παθολογικού τμήματος του Radboud UMC στην Ολλανδία. Και προσέθεσε: «Οι θρόμβοι μπορούν να προληφθούν σε πολλές περιπτώσεις εάν οι κλινικοί ιατροί αξιολογήσουν κατάλληλα τον θρομβοεμβολικό κίνδυνο».

Βασικά στοιχεία σχετικά με τη Θρόμβωση

Κάθε χρόνο, υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) παγκοσμίως.
Μόνο στην Ευρώπη, συμβαίνουν 544.000 θάνατοι που σχετίζονται με ΦΘΕ κάθε χρόνο.
Η θρόμβωση είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες⁷ και είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.