ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Καύσωνας: Oκτώ τρόποι για να μείνετε δροσεροί ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες

Πώς μπορούν να βοηθήσουν απλά πράγματα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας

Καύσωνας: Oκτώ τρόποι για να μείνετε δροσεροί ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα συσσωρεύεται η θερμότητα γύρω μας και στα σπίτια μας, αυξάνεται ο κίνδυνος θερμικών νοσημάτων, όπως οι θερμικές κράμπες, η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία που μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Το Euronews δημοσίευσε προσφάτως μερικές ασυνήθιστες συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν να αντέξουμε λίγο ακόμα τη ζέστη.

Οι συμβουλές αυτές έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον διότι δεν βασίζονται στα κλιματιστικά. Εξυπακούεται ότι δεν αναιρούν τον βασικό κανόνα της θερμοπροστασίας που είναι να πίνετε άφθονο νερό (πάνω από 2-2,5 λίτρα την ημέρα, εκτός κι αν έχετε άλλες συστάσεις από τον γιατρό σας). Στη συνέχεια ακολουθούν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές.

Χρησιμοποιήστε σωστά τον ανεμιστήρα

Μην περιμένετε να νιώσετε ζέστη για να ανάψετε τον ανεμιστήρα σας. Τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας να τον τοποθετείτε στην άλλη πλευρά του δωματίου από ένα ανοιχτό παράθυρο για να δημιουργείται ένα ρεύμα δροσερού αέρα.

Όταν έχει έντονη ζέστη, να τον τοποθετείτε μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο στη βόρεια πλευρά του σπιτιού σας, αλλά με τα πτερύγιά του προς το παράθυρο. Με αυτό τον τρόπο θα έλκει τον ζεστό αέρα από το σπίτι σας και θα τον «βγάζει» έξω.

Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες

Όταν η θερμοκρασία εκτός σπιτιού είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στο εσωτερικό του, να κλείνετε παντζούρια ή/και κουρτίνες, παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Μην ξεχνάτε, όμως, να κλείνετε και τις εσωτερικές πόρτες, για να μην γίνει όλος ο αέρας του σπιτιού η ίδια ζεστή «σούπα».

Αντιθέτως, όταν πέφτει ο ήλιος και η ζέστη του περιβάλλοντος είναι λιγότερη απ’ όση μέσα στο σπίτι, να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα (και τις εσωτερικές) για να φτάσει παντού δροσερός αέρας.

Να μαγειρεύετε το χάραμα

Οι σαλάτες και τα κρύα γεύματα είναι προτιμότερα όταν κάνει ακραία ζέστη. Αν όμως οπωσδήποτε πρέπει να μαγειρέψετε, να το κάνετε πολύ νωρίς το πρωί. Και αν θέλετε να ψήσετε φαγητό στον φούρνο, καλύτερα είναι να σηκωθείτε τα χαράματα. Είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει το μαγείρεμα πριν πιάσει μεγάλη ζέστη.

Προσθέστε μέντα στη διατροφή σας

Θυμάστε την αίσθηση δροσιάς που αφήνουν οι τσίχλες με μέντα; Η μέντα είναι ένα φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα στο φαγητό ή για να δημιουργήσετε ένα ζεστό ή δροσερό αφέψημα (τσάι με γεύση μέντας).

Η μενθόλη που περιέχει διεγείρει τους ψυχρούς υποδοχείς του σώματος και δημιουργεί αίσθημα δροσιάς. Επιπλέον, διευκολύνει την πέψη με αποτέλεσμα να παράγει ο οργανισμός λιγότερη θερμότητα για να «χωνέψει» ό,τι τρώτε.

Να κρεμάτε τη μπουγάδα μέσα στο σπίτι

Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο ρούχων εν μέσω καύσωνα, διότι αυξάνετε ακόμα περισσότερο τη ζέστη. Ούτε έχει νόημα να κρεμάτε τα βρεγμένα ρούχα στο μπαλκόνι σας.

Προτιμότερο είναι να βάλετε μία απλώστρα στο δωμάτιο όπου βρίσκεστε τις περισσότερες ώρες και να τα αφήσετε να στεγνώσουν μέσα στο σπίτι. Έτσι, θα μειώσετε με φυσικό τρόπο τη ζέστη.

Χρησιμοποιήστε έξυπνα το νερό

Το νερό δεν το χρειάζεστε μόνο για να το πιείτε ή για να κάνετε ένα ντους. Για να νικήσετε τη ζέστη, βρέξτε ένα βαμβακερό μπλουζάκι και φορέστε το. Μπορείτε επίσης να κοιμηθείτε με ένα βρεγμένο φανελένιο ύφασμα γύρω από τον αυχένα σας.

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να έχετε δίπλα σας ένα καθαρό ψεκαστήρι (σαν κι αυτά για το σιδέρωμα των ρούχων) και να ψεκάζεστε συχνά με δροσερό νερό. Μην ξεχνάτε να ρίχνετε νερό και στα μαλλιά και τον αυχένα σας.

Για μέγιστο αποτέλεσμα, να έχετε δίπλα σας έναν κινούμενο ανεμιστήρα (μην κάθεστε μπροστά σε σταθερή ροή αέρα διότι υπάρχει κίνδυνος ψύξης). Θα σας δροσίζει ακόμα περισσότερο, καθώς θα εξατμίζεται το νερό από το δέρμα σας.

Αξιοποιήστε τα παγάκια και τις παγοκύστεις

Τις ώρες που η ζέστη είναι πραγματικά αφόρητη, να χρησιμοποιείτε το μεγάλο σας όπλο: τα παγάκια ή/και τις παγοκύστεις.

Βάλτε σε μία λεκάνη νερό και παγάκια και μουλιάστε τα πόδια σας. Λιώστε παγάκια τρίβοντάς τα απαλά στο εσωτερικό των καρπών σας και κατά μήκος των χεριών και των ποδιών σας. Πάρτε αγκαλιά τις παγοκύστεις. Βάλτε ένα μπωλ με πάγο μπροστά στον ανεμιστήρα, για να δροσίζει τον αέρα καθώς θα λιώνει και θα εξατμίζεται.

Προσέξτε μόνο το δερματικό έγκαυμα εκ ψύξης: μην αφήνετε το παγάκι ακίνητο πάνω στο δέρμα μας. Και να χρησιμοποιείτε την παγοκύστη πάνω από τα ρούχα σας.

Να αρχίζετε νωρίς τη μέρα σας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν αυξάνεται η ζέστη, μοιραία νιώθουμε ότι χάνουμε τις δυνάμεις μας. Φροντίστε λοιπόν να ξυπνάτε νωρίς για να κάνετε τις δουλειές σας όσο ακόμα έχει δροσιά. Για τους λάτρεις της άσκησης, ιδανική ώρα είναι γύρω στις 7 το πρωί. Αλλά αν η θερμοκρασία είναι ήδη υψηλή, δεν θα πάθετε κάτι αν δεν γυμνασθείτε μία μέρα. Καλό είναι επίσης να παραμένετε πιο αδρανείς τις ώρες της έντονης ζέστης, ακόμα και μέσα στο σπίτι σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.