ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Κι όμως η πρωινή ναυτία μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή για μερικές εγκύους

Η υπερέμεση της κυήσεως προσβάλλει 3 στις 100 εγκύους

Κι όμως η πρωινή ναυτία μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή για μερικές εγκύους

Διεθνής ομάδα επιστημόνων πιστεύει ότι ανακάλυψε τον λόγο για τον οποίο η πρωινή ναυτία είναι πολύ πιο σοβαρή σε μερικές εγκύους.

Το κλειδί, λένε, είναι μία ορμόνη που παράγει σε αυξημένα επίπεδα το έμβρυο και στην οποία μερικές γυναίκες είναι πολύ ευαίσθητες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκθεση σε αυτή την ορμόνη πριν από την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τις μέλλουσες μητέρες.

Η πρωινή ναυτία είναι μία συνηθισμένη κατάσταση στην εγκυμοσύνη. Υπολογίζεται ότι οκτώ στις δέκα εγκύους έχουν ναυτίες, με ή χωρίς εμέτους. Σε αντίθεση με την ονομασία της, όμως, αυτό δεν συμβαίνει μόνο το πρωί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ναυτία υποχωρεί μεταξύ της 12ης και 20ης εβδομάδας της κυήσεως, Μερικές φορές όμως διαρκεί περισσότερο.

Ωστόσο μία έως και τρεις στις τρεις στις 100 εγκύους ταλαιπωρούνται από υπερέμεση της κυήσεως. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η ακραία πρωινή ναυτία που προκαλεί εμέτους έως και 50 φορές την ημέρα.

Η υπερέμεση είναι τόσο σοβαρή κατάσταση, ώστε συχνά οι έγκυοι αναγκάζονται να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο. Και αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης και απώλειας βάρους, που μπορεί να απειλήσει το μωρό.

Η πιο διάσημη πάσχουσα από υπερέμεση της κυήσεως είναι η Κέιτ Μίντλετον, η πριγκίπισσα της Ουαλίας. Υπέφερε από αυτήν και στις τρεις εγκυμοσύνες της και χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο κατά την πρώτη.

Η ορμόνη GDF15

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Την διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ και άλλα ερευνητικά κέντρα σε Σκωτία, ΗΠΑ και Σρι Λάνκα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν εγκύους διαπιστώνοντας ότι η πρωινή ναυτία που ένιωθαν εξαρτάτο από τα επίπεδα μίας ορμόνης που λέγεται GDF15, καθώς και από τις παρελθούσες εκθέσεις τους σε αυτήν.

Η ορμόνη αυτή παράγεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις από πολλά όργανα του σώματος, αλλά και από τον πλακούντα. Μία γυναίκα με πολύ χαμηλά επίπεδα της GDF15 πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επιρρεπής στην υπερέμεση μετά τη σύλληψη, λένε οι ερευνητές.

Αντίστοιχα, μία γυναίκα με υψηλά επίπεδα πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι προστατευμένη από την πρωινή ναυτία.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη αποκάλυψε πως οι έγκυοι με β-θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) είχαν πάρα πολύ λίγη πρωινή ναυτία και εμέτους. Και αυτό, διότι είχαν πολύ υψηλά επίπεδα της ορμόνης GDF15 πριν μείνουν έγκυοι.

Αντίστοιχα, οι έγκυοι που έφεραν μία συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη που αύξανε τον κίνδυνο για υπερέμεση της κυήσεως, είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα της ορμόνης GDF15.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως όσο πιο ευαίσθητη είναι μία γυναίκα σε αυτή την ορμόνη, τόσο εντονότερη πρωινή ναυτία θα έχει», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Καίημπριτζ. «Το γεγονός αυτό μας δίνει μία ιδέα για το πώς θα μπορούσαμε να το αποτρέψουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.