Κίνα: Ετοιμάζουν τεστ ούρων για την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ

Τα επίπεδα του μυρμηκικού οξέος είναι σημαντικά αυξημένα σε όλους τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Κίνα: Ετοιμάζουν τεστ ούρων για την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν ευαίσθητο βιοδείκτη στα ούρα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου, ανοίγοντας έτσι πιθανώς τον δρόμο για ένα νέο φθηνό και γρήγορο τεστ ούρων.

Η ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, γι’ αυτό αναζητούνται νέοι τρόποι έγκαιρης διάγνωσής της.

Οι ερευνητές του Τμήματος Γεροντολογίας του Έκτου Λαϊκού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης και του Ινστιτούτου Βιοφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα νευροεπιστήμης της γήρανσης “Frontiers in Aging Neuroscience”, μελέτησαν συνολικά 574 ανθρώπους.

Επρόκειτο για μια ομάδα ασθενών με Αλτσχάιμερ σε διαφορετικά στάδια της νόσου, καθώς και μια ομάδα ελέγχου υγιών ατόμων, προκειμένου να εντοπισθούν διαφορές στους βιοδείκτες των ούρων τους.

Τελικά βρέθηκε ότι το μυρμηκικό οξύ συνιστά έναν καλό δείκτη γνωστικής εξασθένησης που μπορεί να φέρει έγκαιρα στο φως τα πρώτα στάδια της νόσου.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι «η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αναπτυχθεί και να διαρκέσει επί πολλά χρόνια προτού γίνει φανερή η γνωστική έκπτωση. Τα αρχικά στάδια της νόσου συμβαίνουν πριν το στάδιο της μη αναστρέψιμης άνοιας και αυτό είναι το “παράθυρο ευκαιρίας” για παρεμβάσεις και πρόληψη.

Συνεπώς είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας ευρείας κλίμακας διαγνωστικός έλεγχος των ηλικιωμένων για τη διάγνωση Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου».

Μέχρι σήμερα οι διαγνωστικές μέθοδοι είναι δαπανηρές, επεμβατικές και ακατάλληλες για μαζικούς ελέγχους. Περιλαμβάνουν την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) στον εγκέφαλο, η οποία εκθέτει τον εξεταζόμενο σε ακτινοβολία και έχει υψηλό κόστος, καθώς και τεστ αίματος που λαμβάνεται από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, μια δύσκολη διαδικασία.

Ένα τεστ τεστ ούρων θα ήταν η ιδανική εναλλακτική λύση για τον έλεγχο μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ στα ούρα, όμως κανένας δεν ήταν κατάλληλος ως δείκτης των αρχικών σταδίων της νόσου, κάτι που όμως φαίνεται να συμβαίνει με το μυρμηκικό οξύ, ένα προϊόν μεταβολισμού της φορμαλδεΰδης.

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα του μυρμηκικού οξέος είναι σημαντικά αυξημένα σε όλους τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, σε όλα τα στάδια της νόσου, ακόμη και στο πρώιμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν μάλιστα ο εν λόγω βιοδείκτης στα ούρα συνδυάζεται με άλλους βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ που προκύπτουν από τεστ αίματος, τότε γίνεται πιο ακριβής η πρόβλεψη του σταδίου της νόσου. Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι πλέον θα εστιάσουν την προσοχή τους στο μυρμηκικό οξύ και στη σχέση του με το Αλτσχάιμερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.