ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Κονδυλώματα: Τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθείτε για να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης

Μπορούν να μολύνουν τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος του πέους, του αιδοίου και του πρωκτού

Κονδυλώματα: Τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθείτε για να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης

Ο HPV ή ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ένας ιός που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους των ανθρώπων και ευθύνεται για εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως.

Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει πάνω από 120 υπότυπους, εκ των οποίων οι 40 μεταδίδονται με το σεξ.

Τα κονδυλώματα μπορούν να μολύνουν τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος του πέους, του αιδοίου και του πρωκτού, καθώς και των επενδύσεων του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και του ορθού. Μπορούν επίσης να μολύνουν τους βλεννογόνους του στόματος και του λαιμού.

Από τους 40 υπότυπους που μεταδίδονται με το σεξ, οι 14 μπορούν να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο.

Ο HPV προκαλεί περίπου το 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας (τέταρτος πιο συχνός στις γυναίκες παγκοσμίως) και του πρωκτού, το 70% των καρκίνων του κόλπου και του αιδοίου και το 60% των καρκίνων του πέους.

Μεγάλος αριθμός αυτών μπορεί να αποφευχθεί και γι’ αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόζονται πιστά όλοι οι γνωστοί τρόποι προφύλαξης, προκειμένου να μειωθούν τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων.

Ο εμβολιασμός έναντι του HPV είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, κυρίως των ανθρώπων που δεν έχουν εκτεθεί σε αυτόν.

Εκτός από τον εμβολιασμό, που αποτελεί την πρωτογενή πρόληψη, η δευτερογενής πρόληψη αφορά στα βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης.

Αυτά είναι:

Διακοπή του καπνίσματος, καθώς οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει το τσιγάρο επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τη μόλυνση από τον HPV.

Ασφαλές σεξ μέσω περιορισμού των ερωτικών συντρόφων και χρήσης προφυλακτικού, χωρίς να αποκλείεται η μόλυνση, αφού ο HPV μεταδίδεται μέσω επαφής του δέρματος με δέρμα, στις περιοχές που μένουν εκτεθειμένες.

Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, άσκηση, ποιοτικό ύπνο, έλεγχο του στρες και του σωματικού βάρους, περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προληπτικές εξετάσεις (τεστ Παπ, τεστ HPV)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.