ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κρύο ντους: Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν το καθιερώσετε

Απίστευτα πολλά τα οφέλη του

Κρύο ντους: Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν το καθιερώσετε

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το ντους με κρύο νερό (ή τουλάχιστον όχι ζεστό) μπορεί να μας δώσει ώθηση ενέργειας και να μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε το πρωί.

Όμως, το κρύο ντους έχει και πολλά οφέλη ομορφιάς. Αν το κάνετε τακτικά μετατρέπεται σε ένα εύκολο τέχνασμα ομορφιάς που μπορεί να έχει απίστευτη επίδραση στην επιδερμίδα σας.

1. Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα

Πάρα πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν κρύο ντους έχουν έχουν σχεδόν 39% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Αν και παραμένει ασαφής ο λόγος που το κρύο νερό αποτρέπει τις ασθένειες, μια πιθανή επιστημονική εξήγηση είναι ότι αυτή η πρακτική οδηγεί σε βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε γενικές γραμμές, το κρύο ντους μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται λιγότερο άρρωστος- πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καθημερινότητά του και να είναι παραγωγικός.

2. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός είναι η φυσική αντίδραση του σώματός μας στο κρύο. Αυτό κάνει την καρδιά να αντλεί καλύτερα το αίμα σε ολόκληρο το σώμα μας. Και, η βελτιωμένη κυκλοφορία θα συνεχιστεί ακόμα και αφού βγούμε από το ντους. Μεταξύ άλλων, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την απαιτητική μέρα σου αφού θα έχεις την ίδια αίσθηση σαν να ήπιες μόλις έναν εσπρέσσο.

3. Περισσότερες ενδορφίνες

Το να κάνεις ένα ολιγόλεπτο κρύο ντους έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Το κρύο νερό στέλνει πολλά ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο. «Τραντάζουν» το νευρικό σύστημα, για να αυξάνουν την εγρήγορση, τη διαύγεια και τα επίπεδα ενέργειας.

Με απλά λόγια, θα έχεις καλύτερη διάθεση. Οι ενδορφίνες ή αλλιώς οι ορμόνες της ευτυχίας, απελευθερώνονται και αυτή η επίδραση οδηγεί σε συναισθήματα ευεξίας και αισιοδοξίας.

Επιπλέον, το κρύο ντους μπορεί να σε βοηθήσει να ανακάμψεις από την κούραση πιο γρήγορα.

4. Η αντίληψη του πόνου θα είναι χαμηλότερη

Τα αιμοφόρα αγγεία σου μπορεί να συστέλλονται όταν εκτίθενται σε κρύο νερό, μειώνοντας το πρήξιμο και τον πόνο. Τα νεύρα δεν θα στείλουν σήματα στον εγκέφαλό σου τόσο γρήγορα, κάτι που θα μειώσει την αντίληψή σου για τον πόνο.

5. Βελτιωμένος μεταβολισμός

Το να κάνεις κρύο ντους περίπου 2 ή 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολισμό σου και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις την παχυσαρκία και να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Επιπροσθέτως, το κρύο νερό μπορεί να εξομαλύνει ορισμένα επίπεδα ορμονών και να θεραπεύσει το γαστρεντερικό σου σύστημα.

6. Το δέρμα θα φαίνεται πιο υγιές

Η διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος, προσδίδοντάς του μια υγιή χροιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο πρόσωπο, καθώς το κρύο νερό επιπρόσθετα συσφίγγει τους πόρους και μειώνει την τοπική ερυθρότητα και τα πρηξίματα.

Έτσι κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό και ξεκούραστο, και με πιο ομοιόμορφο χρώμα. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι το τακτικό ντους με κρύο νερό μπορεί να μειώσει τη χαλάρωση του δέρματος και να το συσφίξει σημαντικά.

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι τα μαλλιά τους φαίνονται καλύτερα και πιο λαμπερά ως αποτέλεσμα του κρύου ντους, πιθανώς λόγω της καλύτερης κυκλοφορίας.

Ο ιδανικότερος τρόπος για να κάνεις μέρος της ρουτίνας σου το κρύο ντους, είναι σταδιακά. Ξεκίνα χαμηλώνοντας αργά τη θερμοκρασία στο τέλος ενός συνηθισμένου ντους. Σταδιακά, χαμήλωσε τη θερμοκρασία, ώστε να αρχίσεις να αισθάνεσαι λίγο άβολα και συνέχισε να το κάνεις μέχρι να νιώθεις αρκετά πιο άβολα.

Στη συνέχεια, μείνε κάτω από το νερό για 2 – 3 λεπτά. Η βαθιά αναπνοή θα σε βοηθήσει να μειώσεις την ενόχληση στο μυαλό σου. Την επόμενη φορά που θα δοκιμάσεις αυτή την άσκηση, κάνε το νερό ελαφρώς πιο κρύο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.