ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κρυολόγημα: Πέντε τρόποι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

Το ανοσοποιητικό είναι η ασπίδα μας απέναντι σε κρυολόγημα και γρίπη

Κρυολόγημα: Πέντε τρόποι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

Το χειμώνα οι γρίπες και τα κοινά κρυολογήματα είναι σε έξαρση και δεν είναι εύκολο να αποφεύγουμε συνέχεια όσους ανθρώπους μπορεί να τα έχουν. Εκτός από άλλες προφυλάξεις, η καλύτερη είναι η πρόληψη, θωρακίζοντας τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους, ώστε να προστατευτούμε από τις ιώσεις, τις γρίπες και από το κρυολόγημα.

Υγιεινή διατροφή

Να τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, υγιή λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη. Οι τροφές αυτές δεν δίνουν μόνο ενέργεια στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά διασφαλίζουν ότι έχετε επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σας που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό:

Βιταμίνη Β6: που βρίσκεται στο κοτόπουλο, το σολομό, τον τόνο, τις μπανάνες, τα πράσινα λαχανικά και τις πατάτες (με τη φλούδα).
Βιταμίνη C: που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών και των φραουλών, καθώς και της ντομάτα, του μπρόκολο και του σπανακιού.
Βιταμίνη Ε: που βρίσκεται στα αμύγδαλα, το ηλιέλαιο, τους ηλιόσπορους, το φυστικοβούτυρο και το σπανάκι.

Άσκηση

Η άσκηση τονώνει τους μυς και απομακρύνει το άγχος αλλά είναι εξίσου σημαντική για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας.

Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος αλλά και η καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι μεγάλο όφελος για τον οργανισμό μέσω της άσκησης, κάνουν τα ανοσοκύτταρα να κινούνται πιο εύκολα και πιο γρήγορα μέσα στο σώμα, ώστε να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι 30 λεπτά άσκησης κάθε ημέρα, τονώνουν το ανοσοποιητικό, οπότε η τακτική άσκηση είναι σημαντικότατη.

Καλός και διαρκής ύπνος

Όταν δεν είμαστε ξύπνιοι, το σώμα μας έχει αρκετές δραστηριότητες, παρόλο που δεν είμαστε και ενεργοί. Την ώρα του ύπνου, δημιουργούνται σημαντικά μόρια που δρουν κατά των μολύνσεων. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που δεν κάνουν ποιοτικό ύπνο είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα. Για να είναι το ανοσοποιητικό σας καλύτερα, είναι καλό να κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ.

Αρκετό νερό

Το νερό παίζει ρόλο παντού και γι’ αυτό, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα από τα οφέλη που προκαλεί. Η αφυδάτωση του οργανισμού οδηγεί σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό, και ακόμα και αν δεν ασκείστε ή δεν ιδρώνετε, χάνετε συνεχώς νερό μέσω της αναπνοής και των κινήσεων της ουροδόχου ή του εντέρου. Γι’ αυτό φροντίζετε να το αντικαθιστάτε πίνοντας αρκετό νερό κάθε ημέρα.

Μειώστε το άγχος

Και το άγχος παίζει μεγάλο ρόλο, σχεδόν σε όλες μας τις λειτουργίες. Κατά την διάρκεια μια περιόδου όπου το άγχος είναι αυξημένο, είτε σε μια περίπτωση χρόνιου στρες, το σώμα μας δουλεύει περισσότερο για να ανταποκριθεί σε αυτό. Αυτό κάνει το ανοσοποιητικό μας να εξασθενεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.