ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Λευχαιμία: Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια, το μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμά τις λοιμώξεις

Λευχαιμία: Αυτά είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η λευχαιμία θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος ή του μυελού των οστών, ο οποίος είναι αρκετά δύσκολο να διαγνωστεί.

Ο λόγος είναι πως τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ασθενειών.

Η λευχαιμία επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια, το μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Το 90% των λευχαιμιών εντοπίζεται στους ενήλικες αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται και σε μικρά παιδιά.

Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

1. Ζαλάδα ή αίσθημα ζάλης

Το να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι ή ζαλισμένοι είναι ένα σύμπτωμα που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε.

Αυτό μπορεί να σας κάνει συχνά να αισθάνεστε κουρασμένοι ή να νιώθετε μια έντονη αδιαθεσία και δυσφορία πιο συχνά απ’ ότι στο παρελθόν. Το σύμπτωμα μπορεί να συνδυαστεί και με χλωμό πρόσωπο.

2. Συχνές λοιμώξεις

Βήχας και κρυολόγημα που διαρκεί πολύ ίσως είναι ένα σημάδι για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως ακριβώς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο δημιουργίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να σταματήσει το σώμα σας από το να παράγει λευκά αιμοσφαίρια κανονικά.

Τα λευκά αιμοσφαίρια συνήθως καταπολεμούν λοιμώξεις και ασθένειες. Επομένως, το να έχετε λιγότερα από αυτά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι.

3. Δημιουργούνται εύκολα πληγές

Η ασυνήθιστη αιμορραγία, οι πληγές, οι κηλίδες αίματος ή τα εξανθήματα στο δέρμα είναι αποτέλεσμα χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Τα αιμοπετάλια βοηθούν στο να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την αιμορραγία και να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών.

Ως αποτέλεσμα, ο χαμηλός αριθμός τους μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστες πληγές.

4. Ματωμένα ούλα

Ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασυνήθιστη αιμορραγία. Η αιμορραγία των ούλων, για παράδειγμα όταν καθαρίζετε τα δόντια σας, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι της νόσου, λέει η Cancer Research UK.

Άλλες ασυνήθιστες ή συχνές αιμορραγίες, όπως ρινορραγίες ή έντονες περίοδοι μπορεί επίσης να είναι ένας κώδωνας κινδύνου.

5. Πυρετός

Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι άλλο ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου. Η έλλειψη λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις. Ωστόσο, το Blood Cancer UK λέει ότι οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα.

Ο Macmillan το περιγράφει ως «αρκετό για να μουλιάσει τα κλινοσκεπάσματα και τα κλινοσκεπάσματα». Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του εσωτερικού πολέμου του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο.

6. Διογκωμένοι λεμφαδένες

Οι πρησμένοι αδένες στο λαιμό, τη μασχάλη ή τη βουβωνική χώρα σας μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι πολλών ασθενειών.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λευχαιμία. Αυτοί οι αδένες, γνωστοί ως λεμφαδένες, μπορεί να πονάνε όταν τους αγγίζετε. Συνήθως διογκώνονται ως αποτέλεσμα ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης.

Αν και οι διογκωμένοι λεμφαδένες σπάνια προκαλούνται από καρκίνο, εάν παρατηρήσετε ότι είναι διογκωμένοι και δεν έχετε κάποια λοίμωξη, θα πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη στον γιατρό σας.

7. Αρθρώσεις που πονούν

Η λευχαιμία μπορεί να προκαλέσει έναν πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά σας. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, λέει η Cancer Research UK.

Μπορεί να γίνει αισθητό στα μακριά οστά των χεριών και των ποδιών και στα πλευρά.

Συχνά προκαλείται από πάρα πολλά μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια που συγκεντρώνονται στα οστά, τις αρθρώσεις ή τους λεμφαδένες που οδηγούν σε πόνο και πρήξιμο, λένε οι ειδικοί.

Μερικοί μπορεί επίσης να έχουν πόνο κάτω από τα πλευρά, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από το πρήξιμο του ήπατος ή του σπλήνα σας.

8. Πονοκέφαλοι

Οι συχνοί πονοκέφαλοι και οι οπτικές διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με όγκους του εγκεφάλου. Είναι όμως και σύμπτωμα λευχαιμίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ένας πολύ υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να φράξει τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, λέει η Cancer Research UK. Τα πολλά λευκά αιμοσφαίρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια, αλλά αυτό το σύμπτωμα είναι λιγότερο συχνό, λένε οι ειδικοί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.