ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Λιγότερο πιθανό να κάνουν ΚΑΡΠΑ σε γυναίκες σε δημόσιο χώρο σύμφωνα με έρευνα

Οι λόγοι της διαφοροποίησης

Λιγότερο πιθανό να κάνουν ΚΑΡΠΑ σε γυναίκες σε δημόσιο χώρο σύμφωνα με έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα είναι λιγότερο πιθανό όσοι βρεθούν σε ένα περιστατικό άμεσης ανάγκης να προσφέρουν την γνωστή μέθοδο ΚΑΡΠΑ, σε γυναίκες με καρδιακή ανακοπή σε δημόσιο χώρο απ’ ό,τι σε άνδρες.

Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι να πεθαίνουν περισσότερες γυναίκες από ένα κοινό επείγον περιστατικό υγείας.

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) συνδυάζει την αναπνοή στόμα με στόμα, το λεγόμενο «φιλί της ζωής», και τις θωρακικές συμπιέσεις για την άντληση αίματος στον εγκέφαλο των ανθρώπων, των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά, αποτρέποντας ενδεχομένως τον θάνατο μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια.

Σε επιστημονική έρευνα, που θα παρουσιαστεί σε ιατρικό συνέδριο στην Ισπανία αυτή την εβδομάδα, αλλά η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, μια ομάδα Καναδών γιατρών προσπάθησε να κατανοήσει πώς όσοι βρεθούν σε κάποιο περιστατικό κάνουν ΚΑΡΠΑ με διαφορετικά κριτήρια σε άνδρες και γυναίκες. Εξέτασαν τα αρχεία των καρδιακών ανακοπών που έλαβαν χώρα εκτός νοσοκομείου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μεταξύ 2005 και 2015, και τα οποία περιελάμβαναν σχεδόν 40.000 ασθενείς. Συνολικά, το 54% των ασθενών έλαβαν ΚΑΡΠΑ από κάποιον που βρέθηκε στο σημείο, σύμφωνα με την έρευνα.

Για τις καρδιακές ανακοπές σε δημόσιο χώρο, όπως στο δρόμο, το 61% των γυναικών έλαβαν ΚΑΡΠΑ από κάποιον που ήταν εκεί σε σύγκριση με το 68% των ανδρών.

Ο Alexis Cournoyer, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Hopital du Sacre-Coeur de Montreal που διεξήγαγε την επιστημονική έρευνα, δήλωσε στο AFP ότι το χάσμα αυτό «αυξάνει τη θνησιμότητα των γυναικών μετά από καρδιακή ανακοπή.

Αυτό είναι σίγουρο». Οι καρδιακές ανακοπές αποτελούν κύρια αιτία θανάτου, με περισσότερες από 350.000 να συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 10% των ατόμων που παθαίνουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου επιβιώνουν.

Καρδιακή ανακοπή: Οι λόγοι της διαφοροποίησης

Οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν έναν λόγο για το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Μια θεωρία ήταν ότι όσοι βρεθούν σε τέτοιο περιστατικό σε δημόσιο χώρο μπορεί να αισθάνονται άβολα να αγγίξουν το στήθος μιας γυναίκας χωρίς τη συγκατάθεσή της, δήλωσε ο Cournoyer.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν η ηλικία θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Αλλά αυτή δεν έπαιξε, καθώς με βάση την έρευνα οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν τεχνητή αναπνοή σε σχέση με τους άνδρες από κάποιον που θα βρεθεί στο σημείο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Ο Cournoyer δήλωσε ότι μια άλλη πιθανότητα ήταν μια «δυσκολία αναγνώρισης» των συμπτωμάτων για τις γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, καθώς υπάρχει η εντύπωση πως αυτή συχνά παρουσιάζεται ως κάτι που συμβαίνει μόνο στους άνδρες.

Πριν από μια καρδιακή ανακοπή, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν πόνο στο στήθος -ένα σύμπτωμα που συνήθως προβάλλεται στα μέσα ενημέρωσης- ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν δύσπνοια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Lancet Digital Health. Ο Cournoyer δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να ρίξει φως στο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ιδίως με τη συμμετοχή δεδομένων σχετικά με το φύλο όσων εκτελούν την βοήθεια μέσω της μεθόδου ΚΑΡΠΑ.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής 2023 στη Βαρκελώνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.