ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μαύρο τσάι: Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία

Έχει πιο δυνατή γεύση σε σχέση με άλλες ποικιλίες και υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Μαύρο τσάι: Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία

Το μαύρο τσάι, αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ανά τον κόσμο, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα, η κατανάλωσή του συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μεταξύ των οποίων, η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας και ο μειωμένος κίνδυνος για συγκεκριμένες ασθένειες.

Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Τι δείχνουν οι έρευνες

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το μαύρο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως κατεχίνες, θεοφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες που παρέχουν μία σειρά από οφέλη για τον οργανισμό.

Πρώτα από όλα η κατανάλωσή τους βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της κυτταρικής βλάβης.

Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Μία συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο μαύρο τσάι, τα φλαβονοειδή, μειώνουν τον κίνδυνο αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων.

Μία ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι για κάθε φλιτζάνι τσάι που καταναλώνονταν κάθε μέρα είχε τα εξής αποτελέσματα:

  • 4% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων
  • 2% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής
  • 4% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού

Μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη

Η «κακή» χοληστερόλη είναι η LDL, τα υψηλά επίπεδα της οποίας μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με μελέτη, η συστηματική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μείωσε σημαντικά την κακή χοληστερόλη και συγκεκριμένα κατά 4.64mg/dL.

Ενισχύει την υγεία του εντέρου

Κάποια από τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο είναι καλά για την υγεία, ενώ κάποια άλλα όχι. Έρευνες δείχνουν ότι ο τύπος των βακτηρίων στο έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του οργανισμού και προστατεύουν από παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία κ.α.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην όραση, την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση του μαύρου τσαγιού φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.

Βοηθά στη συγκέντρωση

Το μαύρο τσάι περιέχει καφεΐνη και ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση.

Μελέτες έχουν βρει ότι τα ροφήματα που περιέχουν L-θεανίνη και καφεΐνη έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη συγκέντρωση λόγω των επιδράσεων της L-θεανίνης στον εγκέφαλο.

Απώλεια βάρους

Το μαύρο τσάι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και όπως το πράσινο τσάι, περιέχει επίσης πολυφαινόλες που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους μειώνοντας την πρόληψη θερμίδων και ενισχύοντας τη διάσπαση του λίπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μελέτη του 2014 έδειξε ότι υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι καθημερινά επί τρεις μήνες έχασαν περισσότερο βάρος και πόντους από την περίμετρο της μέσης σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.