ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Μελέτη: Δείτε ποια είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τη γήρανση και τη γνωστική έκπτωση

«Η υποθαλαμική φλεγμονή είναι πιθανό να επηρεάσει ευρέως τη γήρανση σε ιστούς και άλλα μέρη του εγκεφάλου»

Μελέτη: Δείτε ποια είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τη γήρανση και τη γνωστική έκπτωση

Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως ο υποθάλαμος του εγκεφάλου θεωρείται ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο ελέγχου για το σώμα.

Όταν η νευροφλεγμονή τον εμποδίζει να εκτελέσει την κανονική του λειτουργία, προκύπτει σειρά προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

Μελέτη με επικεφαλής τον Δρα Lige Leng από το Πανεπιστήμιο Xiamen στην Κίνα, εντόπισε ένα μέχρι τώρα άγνωστο έναυσμα γήρανσης σε ποντίκια, και ενδεχομένως και σε ανθρώπους, που σχετίζεται με τη μείωση λόγω ηλικίας μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται μενίνη στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, καθώς τα επίπεδα της μενίνης μειώνονται, ο υποθάλαμος βιώνει μια αύξηση της νευροφλεγμονής που προάγει τις μεταβολικές και γνωστικές διαταραχές που αποτελούν μέρος της διαδικασίας της γήρανσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης επεσήμαναν επίσης ότι η απώλεια μενίνης, προκαλεί μείωση των επιπέδων ενός ενζύμου που απαιτείται για την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή, του αμινοξέος D-σερίνη.

Όταν ο υποθάλαμος είναι υγιής, επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα και τις ορμόνες για να ρυθμίσει τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία, την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την πείνα και τη δίψα, τον κύκλο ύπνου, τη διάθεση, τον κορεσμό και τη σεξουαλική ορμή.

«Ο υποθάλαμος είναι σημαντικός για πολλές πτυχές της υγιούς γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της μεταβολικής και γνωστικής υγείας, της απόκρισης στο στρες και της διατήρησης του κιρκάδιου ρυθμού», εξήγησε επίκουρη καθηγήτρια μοριακής βιολογίας, κυτταρικής βιολογίας και βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Brown στο Providence, RI, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτή η μελέτη», είπε, «συμβάλλει στην κατανόησή μας για το πώς το τμήμα του εγκεφάλου γνωστό ως υποθάλαμος, επηρεάζει τη διαδικασία γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών και γνωστικών αλλαγών που συμβαίνουν με την ηλικία».

Τέλος, σημείωσε ότι «η υποθαλαμική φλεγμονή είναι πιθανό να επηρεάσει ευρέως τη γήρανση σε ιστούς και άλλα μέρη του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μάθηση και τη μνήμη».

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.