ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Μελέτη: Η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει από εννέα διαφορετικές μορφές καρκίνου

Η καλή αεροβική ικανότητα σημαίνει καλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση

Μελέτη: Η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει από εννέα διαφορετικές μορφές καρκίνου

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει από εννέα διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Οι άνδρες που αποκτούν καλή φυσική κατάσταση από τα νεανικά τους χρόνια μπορεί να έχουν έως και 40% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο πολλές δεκαετίες αργότερα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως η καλή αεροβική ικανότητα πριν τα 25 έτη, σχετίζεται με σημαντικά μειωμένες πιθανότητες αναπτύξεως καρκίνου στο παχύ έντερο, το νεφρό, το ήπαρ, το πάγκρεας και άλλα όργανα.

Η καλή αεροβική ικανότητα σημαίνει καλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση. Την αποκτά κανείς όταν κάνει τακτικά, επί αρκετή ώρα, αεροβικές ασκήσεις, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση ή ακόμα και η ανάβαση σκάλας με τα πόδια.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (BJSM). Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 1,1 εκατομμύριο άνδρες, την υγεία των οποίων κατέγραφαν από την εποχή που είχαν ηλικία 16-25 ετών.

Οι νεαροί δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, με εξαίρεση όσους είχαν παχυσαρκία. Η παχυσαρκία έχει ταξινομηθεί εδώ και χρόνια στις ασθένειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα ευρήματα

Έπειτα από 33 χρόνια παρακολούθησης, οι 84.117 εξ αυτών είχαν αναπτύξει καρκίνο. Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση είχαν στη νιότη τους, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να αναπτύξουν εννέα διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Ειδικότερα, είχαν πιθανότητες μειωμένες κατά:

  • 40% για καρκίνο του ήπατος
  • 39% για καρκίνο του οισοφάγου
  • 21% για καρκίνο του στομάχου
  • 20% για καρκίνο του νεφρού
  • 18% για καρκίνο του παχέος εντέρου
  • 12% για καρκίνο του παγκρέατος
  • 9% για καρκίνο κεφαλής & τραχήλου
  • 5% για καρκίνο του ορθού εντέρου

Οι άνδρες με καλή φυσική κατάσταση είχαν επίσης κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις η μείωση αυτή σχετιζόταν και με την αποφυγή του καπνίσματος.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως οι άνδρες με καλή φυσική κατάσταση είχαν κάπως αυξημένο κίνδυνο (κατά 7%) να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο αυτό αποδίδεται από τους ερευνητές στο ότι είθισται να κάνουν τακτικότερα τσεκάπ όσοι προσέχουν την υγεία τους.

Αντίστοιχα, είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος. Αυτό οφείλεται στο ότι η αεροβική άσκηση συχνά γίνεται σε υπαίθριους χώρους, τονίζουν οι ερευνητές. Επομένως, με τη λήψη εντατικών μέτρων ηλιοπροστασίας, ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αμβλυνθεί.

Προστασία από δύσκολους καρκίνους

Τα νέα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, διότι υποδηλώνουν ότι η καλή φυσική κατάσταση από νωρίς στη ζωή μπορεί να μας προστατεύει από μερικούς δύσκολους στην αντιμετώπισή τους καρκίνους, λένε οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μας εξέπληξε η συνεπής συσχέτιση που είδαμε μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης και των καρκίνων της πεπτικής οδού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Aron Onerup, από το Πανεπιστήμιο του Γκέτενμπουργκ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος του παγκρέατος, του ήπατος, του οισοφάγου και άλλοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.