ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μελέτη: Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D πιθανώς να μην έχει κανένα όφελος εάν είστε υπέρβαροι

Τα παραπανίσια κιλά «βλάπτουν» την ικανότητα του σώματος να παράγει ή να επεξεργάζεται τη βιταμίνη D

Μελέτη: Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D πιθανώς να μην έχει κανένα όφελος εάν είστε υπέρβαροι

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, πιθανώς να μην έχει κανένα όφελος εάν είστε υπέρβαροι.

Η βιταμίνη του ήλιου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο.

Ανασκόπηση των υφιστάμενων επιστημονικών στοιχείων ωστόσο, διαπίστωσε ότι τα οφέλη αφορούν μόνο όσους έχουν υγιές βάρος.

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, παράγοντας κινδύνου για πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό, είχαν «ελάχιστο» όφελος από τα συμπληρώματα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που έχουν πολύ λίπος στο σώμα τους δυσκολεύονται να μεταβολίσουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D προς όφελος του οργανισμού τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους που λάμβαναν τα ίδια συμπληρώματα.

Η επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Παρατηρήσαμε εντυπωσιακές διαφορές μετά από δύο χρόνια λήψης συμπληρωμάτων. Συγκεκριμένα τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, είχαν χαμηλή ανταπόκριση στα συμπληρώματα βιταμίνης D. Φαίνεται ότι ο μεταβολισμός της βιταμίνης D διαφέρει στους ανθρώπους με μεγαλύτερο βάρος και αυτή η μελέτη μπορεί να εξηγήσει τη μειωμένη ανταπόκριση στα άτομα με αυξημένο ΔΜΣ».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μία από τις μεγαλύτερες σε δείγμα και διάρκεια δοκιμές για τη βιταμίνη D που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, τη μελέτη VITAL.

Η μελέτη παρακολούθησε 26.000 άτομα που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D για περίπου πέντε χρόνια μεταξύ 2010 και 2018.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 50 ετών και δεν είχαν καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης.

Οι μισοί έπαιρναν καθημερινά χάπια που περιείχαν 2.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D.

Οι άλλοι μισοί αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και λάμβαναν εικονικό συμπλήρωμα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν βιταμίνη D κινδύνευαν κατά 20% λιγότερο να πεθάνουν από καρκίνο, αν και δεν ήταν αυτό το σημαντικό εύρημα.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν τον ρόλο του σωματικού βάρους σε αυτή τη μείωση.

Στη συνέχεια ανέλυσαν ξανά δεδομένα από ένα μικρότερο υποσύνολο 16.000 συμμετεχόντων που είχαν δώσει αίμα όταν ξεκίνησε η μελέτη και κατά τη διάρκεια των δύο ετών της μελέτης.

Το δείγμα περιελάμβανε 6.600 άτομα που είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που τους κατέτασσε στην κατηγορία των υπέρβαρων και 4.400 που βρίσκονταν στην κατηγορία της παχυσαρκίας και της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα μέλη και των δύο ομάδων είδαν αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αλλά η αύξηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στα άτομα που δεν ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η επικεφαλής της έρευνας πρόσθεσε: «Η μελέτη αυτή εξηγεί γιατί παρατηρείται μείωση 30-40% σε θανάτους από καρκίνο, αυτοάνοσες παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας σε όσους έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Τα μικρά οφέλη για τους ανθρώπους με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, υποδεικνύουν ότι μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη μέσω εξατομικευμένων δόσεων βιταμίνης D.

Η ανάλυση των αρχικών δεδομένων διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D συσχετίστηκαν με θετικές επιδράσεις στην υγεία, αλλά μόνο στα άτομα με ΔΜΣ κάτω από 25.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, επειδή τα λιπώδη κύτταρά τους απορροφούν τη βιταμίνη από το αίμα.

Εκτιμούν επίσης ότι τα παραπανίσια κιλά «βλάπτουν» την ικανότητα του σώματος να παράγει ή να επεξεργάζεται τη βιταμίνη D, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου το 42 % του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ανεπάρκεια βιταμινών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.