Μελέτη: Ο ύπνος άνω των 8 ωρών συνδέεται με 69% αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Οι 8 παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο

Μελέτη: Ο ύπνος άνω των 8 ωρών συνδέεται με 69% αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως η διάρκεια του ύπνου και ο χρόνος που πηγαίνουμε για ύπνο επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας.

Εν ολίγοις, το πότε πέφτουμε για ύπνο και πόσο πολύ κοιμόμαστε μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανίσουμε άνοια.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 3,7 ετών, 97 άτομα σε μια μελέτη 1.982 ηλικιωμένων ενηλίκων στην Κίνα που ήταν χωρίς άνοια στην αρχή της μελέτης, εν τέλει ανέπτυξαν άνοια.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν:

  • 69% μεγαλύτερος σε όσους κοιμόντουσαν περισσότερες από 8 ώρες (σε σύγκριση με 7-8 ώρες) και
  • διπλάσιος σε εκείνους που πήγαιναν για ύπνο πριν τις 9 μ.μ. (έναντι 10 μ.μ. ή αργότερα)

“Αυτό υποδηλώνει ότι η γνωστική λειτουργία θα πρέπει να παρακολουθείται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που αναφέρουν παρατεταμένη διάρκεια ύπνου, αλλά και προχωρημένη ώρα που πέφτουν για ύπνο”, έγραψαν οι συγγραφείς.

Άνοια: Οι 8 παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, οι ενήλικες χωρίς παράγοντες κινδύνου άνοιας, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η απώλεια ακοής είχαν εγκεφαλική υγεία συγκρίσιμη με εκείνη εκείνων που είναι 10 έως 20 χρόνια νεότεροι από αυτούς.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment, and Disease Monitoring, περιελάμβανε δεδομένα από 22.117 άτομα ηλικίας 18 έως 89 ετών, τα οποία ολοκλήρωσαν την Cogniciti Brain Health Assessment, που αναπτύχθηκε από το Baycrest.

Οι συμμετέχοντες έκαναν το τεστ στα σπίτια τους μεταβαίνοντας στον ιστότοπο Cogniciti. Το τεστ διαρκεί περίπου 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί και αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο και τέσσερις γνωστικές εργασίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν το πώς οι παρακάτω οκτώ τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια επηρέασαν την απόδοση των συμμετεχόντων στα τεστ μνήμης και προσοχής:

  • χαμηλή εκπαίδευση (λιγότερο από απολυτήριο γυμνασίου)
  • απώλεια ακοής
  • τραυματική εγκεφαλική βλάβη
  • κατάχρηση αλκοόλ, ή ουσιών
  • υπέρταση
  • κάπνισμα (επί του παρόντος ή τα τελευταία τέσσερα χρόνια)
  • διαβήτης
  • κατάθλιψη

Κάθε παράγοντας προκάλεσε μείωση της γνωστικής λειτουργίας, που ισοδυναμούσε με επιπλέον 3 χρόνια ηλικίας.

Κάθε επιπλέον παράγοντας φάνηκε να έχει παρόμοια επίδραση. Για παράδειγμα, η ύπαρξη τριών παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας που είναι συγκρίσιμη με τη γήρανση εννέα ετών. Καθώς τα άτομα γερνούσαν, αυξάνονταν επίσης οι συνέπειες των μεταβλητών κινδύνου και ο επιπολασμός τους.

“Συνολικά, η έρευνά μας δείχνει ότι έχετε τη δύναμη να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας”, λέει η δρ. LaPlume.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Ξεκινήστε να αντιμετωπίζετε τυχόν παράγοντες κινδύνου που έχετε τώρα, είτε είστε 18 είτε 90 ετών, και θα υποστηρίξετε την υγεία του εγκεφάλου σας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να γεράσει άφοβα”, συμβουλεύει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.