ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Μελέτη: Οι πάσχοντες από προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ

«Η πολλή ζάχαρη διεγείρει την παραγωγή β-αμυλοειδούς»

Μελέτη: Οι πάσχοντες από προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ

Μια νέα μελέτη, επιβεβαιώνει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ.

Το εύρημα πιθανώς εξηγεί γιατί οι πάσχοντες από προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Για να δουν πως συνδέονται οι δύο παθήσεις, οι ερευνητές την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest, στη Βόρεια Καρολίνα, χρησιμοποίησαν ζωικά μοντέλα.

Όταν τους έδιναν νερό με ζάχαρη αυξάνονταν τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους, ενώ παράλληλα αυξανόταν η έκκριση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους.

Το β-αμυλοειδές είναι μία πρωτεΐνη του εγκεφάλου, η παθολογική συσσώρευση της οποίας, δημιουργεί πλάκες, χαρακτηριστική ένδειξη Αλτσχάιμερ.

«Το εύρημα είναι σημαντικό, καθώς αποδεικνύει ότι η πολλή ζάχαρη διεγείρει την παραγωγή β-αμυλοειδούς, κάτι που αυξάνει απευθείας τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ», σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Shannon Lynn Macauley, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσιολογίας & Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο.

Αναλύοντας δείγματα αίματος και άλλων υγρών από τα ζώα, οι ερευνητές εντόπισαν έναν μοριακό μηχανισμό στον εγκέφαλο, ο οποίος συνδέει το β-αμυλοειδές με αλλαγές στον μεταβολισμό.

Ο μηχανισμός βασίζεται στους διαύλους KATΡ, οι οποίοι καταγράφουν την ενέργεια που έχουν οι νευρώνες για να λειτουργήσουν. Η διαταραχή αυτών των αισθητήρων αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

«Χρησιμοποιώντας γενετικές τεχνικές, αφαιρέσαμε αυτούς τους αισθητήρες από τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα ήταν να μην επηρεάζονται πλέον τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς όταν τα ζώα έπιναν νερό με ζάχαρη», είπε η Macauley.

Η λειτουργία των αισθητήρων αυτών ήταν επίσης διαφορετική στους εγκεφάλους ζώων με νόσο Αλτσχάιμερ, πρόσθεσε.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ζάχαρη παρεμβαίνει με κάποιον τρόπο σε αυτόν τον μοριακό μηχανισμό. Δείχνουν επίσης ότι οι δίαυλοι KATP είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο μελλοντικών θεραπειών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JCI Insight.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.