ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μελέτη: Το λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αδυναμίας και εμφάνισης ασθενειών δεκαετίες αργότερα

Η παχυσαρκία συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση της μυϊκής δύναμης

Μελέτη: Το λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αδυναμίας και εμφάνισης ασθενειών δεκαετίες αργότερα

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οποιαδήποτε αύξηση του λίπους στην κοιλιά στη μέση ηλικία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αδυναμίας και εμφάνισης ασθενειών δεκαετίες αργότερα.

Οι παχύσαρκοι που έχουν αυξημένη συγκέντρωση λίπους γύρω από την κοιλιά, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα, όπως είναι η εξάντληση, η αδύναμη λαβή, το αργό περπάτημα και τα μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, λένε οι ερευνητές.

Αυτά τα συμπτώματα καθιστούν το άτομο πιο ευάλωτο σε πτώσεις, αναπηρία, ανάγκη νοσηλείας, χαμηλότερη ποιότητα ζωής και πρόωρο θάνατο.

Η αδυναμία επηρεάζει έως και το 17% των ηλικιωμένων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

Η νέα μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 4.500 ανθρώπους στη Νορβηγία για 21 χρόνια κατά μέσο όρο, ξεκινώντας από την ηλικία των 51 (μέση ηλικία έναρξης της παρακολούθησης). Οι επιστήμονες μέτρησαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την περίμετρο της μέσης των συμμετεχόντων.

Η περίμετρος μέσης κατηγοριοποιήθηκε ως «κανονική» εάν ήταν 94 εκατοστά ή λιγότερα για τους άνδρες και 79 εκατοστά ή λιγότερα για τις γυναίκες, «μέτρια προς μεγάλη» εάν κυμαίνονταν μεταξύ 94-101 εκατοστών για τους άνδρες και 81-89 για τις γυναίκες και «μεγάλη» εάν ήταν πάνω από 102 εκατοστά για τους άνδρες και 89 για τις γυναίκες.

Οι άνθρωποι που ήταν παχύσαρκοι στην αρχή της μελέτης είχαν σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι αδύναμοι ή στα όρια της αδυναμίας μέχρι το τέλος της μελέτης, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Ομοίως, οι άνθρωποι με μεγάλη περίμετρο μέσης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι αδύναμοι σε σύγκριση με όσους είχαν κανονική περίμετρο μέσης, ενώ όσοι είχαν μέτρια προς μεγάλη, είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες.

Ο κίνδυνος αδυναμίας δεν ήταν αυξημένος για όσους είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ αλλά μέτρια προς μεγάλη περίμετρο μέσης στην αρχή της μελέτης και για όσους ήταν υπέρβαροι αλλά με φυσιολογική περίμετρο μέσης.

Μεγαλύτερες πιθανότητες ασθενικότητας παρατηρήθηκαν σε όσους αύξησαν το βάρος τους ή την περίμετρο της μέσης τους, σε σύγκριση με εκείνους που διατήρησαν περίπου το ίδιο βάρος και την ίδια περίμετρο μέσης καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η παχυσαρκία συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση της μυϊκής δύναμης, η οποία φθίνει λόγω ηλικίας, της αερόβιας ικανότητας και των σωματικών λειτουργιών, είπαν οι ερευνητές.

Εικάζουν ότι το παραπανίσιο λίπος προκαλεί αύξηση της φλεγμονής στους ηλικιωμένους, η οποία είναι πιθανό να ενισχύσει τη φυσική μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία. Καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο αδύναμοι, ο κίνδυνος ασθενικότητας αυξάνεται.

Η μελέτη τονίζει τη σημασία της τακτικής αξιολόγησης και διατήρησης του βέλτιστου ΔΜΣ και της περιμέτρου μέσης κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής για τη μείωση του κινδύνου αδυναμίας σε μεγαλύτερη ηλικία, κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.