ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο πρέπει να διαρκεί και πότε δεν είναι αναζωογονητικός;

Πρόκειται για μια πολυτέλεια για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του κόσμου, αλλά αν τα καταφέρνεις, ιδού μερικές λεπτομέρειες που χρειάζεται να ξέρεις

Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο πρέπει να διαρκεί και πότε δεν είναι αναζωογονητικός;

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ξυπνούν θολωμένοι και εκνευρισμένοι μετά από έναν μεσημεριανό σύντομο ύπνο.

Ενώ όμως κάποιοι άλλοι αισθάνονται φρέσκοι μετά από μια σιέστα, είναι καλό να δούμε γιατί δεν συμβαίνει αυτό για όλους.

Ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι πάντα αναζωογονητικός

Σύμφωνα με κλινικό ψυχολόγο, ειδικό στον ύπνο και διευθυντή υγείας ύπνου στο Sleepopolis, είναι πολύ πιο πιθανό να ξυπνήσεις με κακή διάθεση όταν κοιμάσαι για περισσότερο από 30 λεπτά.

Αποδεικνύεται ότι οι μεγάλοι σε διάρκεια μεσημεριανοί ύπνοι μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι που ονομάζεται αδράνεια ύπνου, κάτι που εξηγεί γιατί ορισμένες σιέστες είναι το αντίθετο από αναζωογονητικές. «Η αδράνεια ύπνου είναι αυτό το αίσθημα ταραχής και αποπροσανατολισμού που μπορεί να βιώσεις αφού ξυπνήσεις από έναν υπνάκο, ειδικά αν κοιμήθηκες αρκετά», λέει.

Καθώς κοιμάσαι, το σώμα σου ταξιδεύει σε διάφορα στάδια του ύπνου. Υπάρχει εγρήγορση, μετά N1, N2, N3 και τέλος REM ή γρήγορη κίνηση των ματιών. Κάθε στάδιο βαθαίνει σταδιακά και ολόκληρος ο κύκλος διαρκεί περίπου 90 λεπτά πριν επαναληφθεί ξανά.

Το N1 διαρκεί περίπου επτά λεπτά, το N2 διαρκεί 10 έως 25 λεπτά, ο βαθύς ύπνος του N3 διαρκεί 20 έως 40 λεπτά και το REM διαρκεί 10 έως 60 λεπτά. Όταν κοιμάσαι για περισσότερο από μισή ώρα, διατρέχεις τον κίνδυνο να μπεις σε ένα βαθύτερο στάδιο ύπνου, λέει ο Harris. Εάν ξυπνάς εν μέσω του βαθέος ύπνου, είναι πιθανό να νιώσεις δυσφορία και αποπροσανατολισμό.

Φυσικά, υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε μια κακή διάθεση, όπως το άγχος και η αϋπνία, αλλά και ένας άσχημος ύπνος σαφώς δεν βοηθά.

Ξυπνάς κι εσύ με κακή διάθεση; Την επόμενη φορά που θα νιώσεις τα βλέφαρά σου να βαραίνουν το μεσημέρι, πιάσε το τηλέφωνό σου και ρύθμισε ένα χρονόμετρο για 10 έως 30 λεπτά και μετά σήκω από τον καναπέ. Κρατώντας τον υπνάκο σου σύντομο και γλυκό, δεν θα μπεις στο βαθύ στάδιο του ύπνου που σε κάνει να νιώθεις νωθρή και νευρική.

Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος μεσημεριανού ύπνου αν θέλεις να κοιμηθείς αρκετά

Εάν είσαι εξαιρετικά εξαντλημένη και νιώθεις ότι τα 10 λεπτά δεν θα βοηθήσουν, οι ειδικοί συνιστούν να πάρεις έναν δίωρο υπνάκο — ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να διασχίσεις όλα τα στάδια του ύπνου. Και καθώς κάνεις κύκλους για ελαφρύ ύπνο, θα είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσεις με κακή διάθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι επίσης καλή ιδέα να αποφύγεις τον μεσημεριανό ύπνο μετά τις 14:00.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.