ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μετφορμίνη: Το γνωστό αντιδιαβητικό φάρμακο που συμβάλλει στην υγιή γήρανση

Χρησιμοποιείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον διαβήτη τύπου 2

Μετφορμίνη: Το γνωστό αντιδιαβητικό φάρμακο που συμβάλλει στην υγιή γήρανση

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής LKS του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKUMed), κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μετφορμίνη που είναι ένα γνωστό αντιδιαβητικό φάρμακο, συμβάλλει στην υγιή γήρανση.

Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν, όμως, αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι τα οφέλη της μετφορμίνης εκτείνονται και στον τομέα της υγιούς γήρανσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Για να εξετάσουν τον ρόλο της μετφορμίνης στη μακροζωία, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της μετφορμίνης στους βιοδείκτες της γήρανσης με τη χρήση της γενετικής. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 300.000 Βρετανοί που είναι εγγεγραμμένοι στη UK Biobank με έγκυρα γονιδιωματικά και φαινοτυπικά δεδομένα.

Οι ερευνητές εστίασαν στους παράγοντες γήρανσης που τους ενδιέφεραν, συμπεριλαμβανομένης της φαινοτυπικής ηλικίας που προέκυψε από τη χρονολογική ηλικία και εννέα κλινικούς δείκτες, καθώς και το μήκος των τελομερών των λευκοκυττάρων (LTL). Επιπλέον, συνέκριναν βιοδείκτες γήρανσης μόνο από χρήστες μετφορμίνης με χρήστες άλλων αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) που προκαλείται από τον στόχο της μετφορμίνης GPD13 σχετίζεται με νεότερη φαινοτυπική ηλικία και μεγαλύτερη διάρκεια των τελομερών.

Οι επιδράσεις αυτές ενδέχεται να οφείλονται εν μέρει στη γλυκαιμική ιδιότητα της μετφορμίνης.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά, καθώς η μετφορμίνη είναι ένα ιδιαίτερα προσιτό φάρμακο.

«Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η μετφορμίνη μπορεί επίσης να ασκήσει την επίδρασή της μέσω ανεξάρτητων οδών και ανεξάρτητα από την γλυκαιμική ιδιότητα.

Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών δράσης της μετφορμίνης με τη χρήση προσεγγίσεων μεγάλων δεδομένων θα βελτιώσει την αξιολόγηση των δυνατοτήτων επανατοποθέτησής της» δήλωσε ο Δρ. Luo Shan, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσια Υγείας του HKUMed.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Healthy Longevity.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.