Η απώλεια της ισορροπίας ανάμεσα στην δουλειά και στην προσωπική ζωή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες

Η ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και στην προσωπική ζωή είναι πολύ σημαντική για την υγεία, αλλά δυστυχώς πολλοί από εμάς εργαζόμαστε περισσότερες ώρες ή/και μέρες απ’ όσες πρέπει κάθε εβδομάδα.

Πότε είναι, όμως, η εργασία μας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε για το δικό μας το καλό; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πέρυσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα συνιστούν σοβαρή απειλή για την υγεία.

Δυστυχώς, όμως, 2016 τουλάχιστον 488 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονταν να εργαστούν τόσο πολύ. Το επακόλουθο ήταν να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους περισσότεροι από 745.000 από αυτούς. Και αυτό, διότι η πολύωρη δουλειά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια.

Πώς μπορεί όμως η πολλή δουλειά να τα προκαλεί όλ’ αυτά; Και τι μπορούμε να κάνουμε; Ο ψυχολόγος Dr. Adam Borland, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πως θα τους αντιληφθούμε.

Πως μας επηρεάζει

Όταν ένας άνθρωπος εργάζεται συνεχώς περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό του. Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες. Όταν είναι συνεχώς αυξημένη μπορεί να «θολώσει» το μυαλό, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση κ.λπ.

Επιπλέον, ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία να προσπαθεί να αποδώσει σωματικά και νοητικά χωρίς να αναπληρώνει επαρκώς τις δυνάμεις που χρησιμοποιεί. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταπονείται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αν υπήρχε ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης.

Η πολλή δουλειά όμως μπορεί να έχει και άλλες συνέπειες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αυτές που ακολουθούν.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Πολλοί εργαζόμενοι, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς τους, «κόβουν» ώρες από τον ύπνο τους. Η έλλειψη ύπνου όμως προκαλεί πολλά προβλήματα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα λ.χ. μειώνει τις αντοχές μας στο στρες, εξασθενεί το ανοσοποιητικό και ελαττώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ατυχημάτων. Μακροπρόθεσμα ανοίγει τον δρόμο σε πολλά προβλήματα υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η καρδιοπάθεια, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Δεν έχετε πρόγραμμα στη διατροφή σας

Αν έχετε καθημερινά πολλή δουλειά, είναι πιθανό να σας απορροφά και να μην προλαβαίνετε να κάνετε τρία πλήρη γεύματα την ημέρα ή/και τις κατάλληλες ώρες. Η παράλειψη γευμάτων, όμως, μειώνει την ενεργητικότητα, ελαττώνει τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και αυξάνει τη λαχτάρα για ανθυγιεινά εδέσματα.

Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης φαγητού το βράδυ, γεγονός που είναι εντελώς αντίθετο με τους φυσιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού.

Κάνετε καθιστική ζωή

Πολλοί από τους εργαζόμενου που δουλεύουν υπερωριακά κάθε μέρα, είναι υπάλληλοι γραφείου. Η πολύωρη ακινησία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, κακής φυσικής κατάστασης, υψηλής χοληστερόλης και σακχάρου αίματος. Σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Αντιθέτως, η συστηματική άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και μειώνει τους προαναφερθέντες κινδύνους.

Παραμελείτε τις σχέσεις σας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πλούσια κοινωνική ζωή είναι ένα από «ελιξίρια» μακροζωίας.