ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μπαίνει φως από το παράθυρό σας τη νύχτα; – Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Πώς μπορεί η φωτορύπανση της νύχτας να σχετίζεται με τον ανθρώπινο μεταβολισμό

Μπαίνει φως από το παράθυρό σας τη νύχτα; – Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε δωμάτια εκτεθειμένα στην φωτορύπανση που δημιουργεί ο τεχνητός φωτισμός στην πόλη τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Η φωτορύπανση (ή ρύπανση από τον τεχνητό φωτισμό) ονομάζεται ένα φαινόμενο που παρατηρείται τη νύχτα στον ουρανό πάνω από τα αστικά κέντρα. Κατ’ αυτό, ο ουρανός είναι πιο φωτεινός από το κανονικό, επειδή υπάρχουν πολλά υποκείμενα φώτα.

Περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εκτεθειμένο σε αυτήν. Οι κύριες πηγές της είναι ο κοινοτικός φωτισμός, τα φώτα των οχημάτων και οι φωτεινές βιτρίνες καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Προγενέστερες μελέτες την έχουν συσχετίσει με πολλαπλά καρδιομεταβολικά προβλήματα. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia, ενισχύει την εκτίμηση ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Τα νέα ευρήματα

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 98.658 εθελοντές, μέσης ηλικίας σχεδόν 43 ετών, οι οποίοι ζούσαν επί τουλάχιστον 6 μήνες σε 162 αστικές περιοχές της Κίνας. Οι ερευνητές τούς χώρισαν σε πέντε ομάδες, αναλόγως με την έκθεσή τους στην φωτορύπανση.

Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες με την μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη έκθεση είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους. Ο οργανισμός τους αντιδρούσε επίσης λιγότερο καλά στην ινσουλίνη, την ορμόνη που παράγει για να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.

Επιπλέον, ανά κάθε 42 ανθρώπους που ζούσαν επί χρόνια στις περιοχές με την περισσότερη ρύπανση λόγω του τεχνητού φωτισμού, καταγραφόταν 1 επιπλέον κρούσμα διαβήτη.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι άνθρωποι με την μεγαλύτερη χρόνια έκθεση στον τεχνητό φωτισμό, είχαν μειωμένη λειτουργία των β-κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στο πάγκρεας. Παράγουν ινσουλίνη και η εύρυθμη λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την πρόληψη του διαβήτη.

Συνολικά, οι ερευνητές υπολόγισαν πως όσοι ζουν στις περιοχές με την μεγαλύτερη φωτορύπανση, διατρέχουν κατά 28% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.

Διαταραχή του μεταβολισμού

«Η μελέτη επιβεβαιώνει τα έως τώρα ευρήματα για τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις του νυκτερινού φωτισμού στη μεταβολική λειτουργία», σχολίασε η Dr. Phyllis Zee, καθηγήτρια Νευρολογίας & Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον τεχνητό φωτισμό τη νύχτα σχετίζεται με πολλές διαταραχές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία
  • Η διαταραχή στην έκκριση ινσουλίνης
  • Η διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου)
  • Η αύξηση του καρδιακού παλμού ακόμα και στους νέους

Σημειώνεται ότι ο αυξημένος καρδιακός παλμός τη νύχτα αποτελεί πράγοντα κινδύνου για μελλοντική καρδιοπάθεια, κατά την Dr. Zee.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ποια είναι συνεπώς η λύση; Κλείστε τα παντζούρια και βάλτε χοντρές κουρτίνες στα παράθυρα, συνιστούν οι ειδικοί. Καλό είναι επίσης να μειώσετε τον νυχτερινό φωτισμό και στο δικό σας σπίτι, όχι μόνο στο εσωτερικό του, αλλά και στα μπαλκόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.