Μπάνιο στον πάγο: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία

Οι ειδικοί προειδοποιούν: σε οποιαδήποτε θερμοκρασία νερού κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να εμφανιστεί υποθερμία

Μπάνιο στον πάγο: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία

Μπορεί έξω να έχει αρκετή ζέστη και ένα κρύο ντους να είναι αυτό που θέλουμε περισσότερο, αλλά η ιδέα να βρίσκεσαι μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη πάγο, όσο δροσερή και να φαίνεται, κάπως… ανατριχιάζει.

Σωστά;

Ωστόσο, για τους αθλητές πρόκειται για μια συνηθισμένη αποθεραπεία μετά από κουραστικούς αγώνες ή τουρνουά. Μάλιστα, σύμφωνα με την Elizabeth Gardner, γιατρό και βοηθό αθλητικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Yale:

“Η βύθιση ενός μόνο άκρου – ή ολόκληρου του σώματος – σε μια μπανιέρα με κρύο νερό για 10-15 λεπτά, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές τελετουργικό για αθλητές, για γυμναστές, αλλά και τους σταρ του Χόλιγουντ”.

Όπως εξηγεί, η καλύτερη στιγμή να βυθιστείς σε παγωμένο νερό είναι αμέσως μετά την προπόνησή σου. Είναι η στιγμή που οι μύες σου είναι πολύ ζεστοί και με το κρύο θα επουλωθούν. Αν περιμένεις για ώρα, η διαδικασία θα έχει ήδη ξεκινήσει και δεν θα επωφεληθείς.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Elizabeth Gardner, είναι σημαντικό να μη μείνεις στο παγόλουτρο για περισσότερο από 15 λεπτά λόγω του κινδύνου υποθερμίας και κρυοπαγήματος. Εννοείται πως εάν παρατηρήσεις το δέρμα σου να αλλάζει χρώμα, θα πρέπει να βγεις αμέσως.

Ποια είναι τα οφέλη του

Όπως διαβάζουμε, μερικά από τα οφέλη του μπάνιου με πάγο είναι:

  • Αποτρέπει τον πόνο των μυών
  • Ενισχύει την ψυχική σου υγεία
  • Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών
  • Προετοιμάζει το σώμα σου για την επόμενη προπόνηση
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Να το δοκιμάσω;

Παρόλο που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ του μπάνιο στον πάγου και ορισμένων οφελών για την υγεία, η πρακτική δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν: σε οποιαδήποτε θερμοκρασία νερού κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να εμφανιστεί υποθερμία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έκθεση σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της κολύμβησης στο κρύο νερό σημείωσε ότι, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν οφέλη, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την πρακτική. Σε κάθε περίπτωση, εάν αποφασίσεις να δοκιμάσεις το μπάνιο στον πάγο, συμβουλεύσου το γιατρό σου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.