ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Mukbangs: Η επικίνδυνη τάση – YouTubers τρώνε μέχρι «σκασμού» για μερικά κλικ (φωτο)

Το mukbang είναι ένα λογοπαίγνιο των νοτιοκορεατικών λέξεων «eating» (meokneun) και «broadcast» (bangsong)

Mukbangs: Η επικίνδυνη τάση – YouTubers τρώνε μέχρι «σκασμού» για μερικά κλικ (φωτο)

Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσουν οι YouTubers για να μαζέψουν ακολούθους; Το mukbangs, μια τάση στο διαδίκτυο, φαίνεται πως έχει θανατηφόρο κόστος για μερικούς από αυτούς.

Η περίπτωση του YouTuber Nikocado Avocado – Έφτασε να ζυγίζει 180 κιλά

Ο Νίκολας Πέρι -πιο γνωστός ως Nikocado Avocado στους 3,5 εκατομμύρια οπαδούς του στο YouTube- κατάγεται από την Πενσιλβάνια και έχει γίνει πολυεκατομμυριούχος βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του να τρώει πελώριες ποσότητες φαγητού και καταγράφοντας το ταξίδι του στην αύξηση του βάρους του.

Ο 30χρονος Πέρι έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από το πρώτο του βίντεο που αποκηρύσσει τον βιγκανισμό το 2016, όπου εμφανιζόταν νέος, αδύνατος και ευδιάθετος. Επτά χρόνια μετά και 130 κιλά πιο βαρύς, είναι ένα πολύ διαφορετικό άτομο.

O Nikocado Avocado σε ένα από τα πρώτα του βίντεο

Ο Nikocado Avocado σε ένα από τα πρώτα του βίντεο

Ο Πέρι, ο οποίος ξεκίνησε ως αφοσιωμένος χορτοφάγος, έχει γίνει όλο και πιο ακραίος και εκκεντρικός κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως influencer. Ενώ άρχισε να βιντεοσκοπεί τον εαυτό του να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ράμεν ή μια στοίβα από τηγανητές πατάτες το 2017, τώρα τρώει συνήθως πάνω από 10.000 θερμίδες την ημέρα μπροστά στην κάμερα, σε βίντεο με τίτλους όπως «Μισώ τον εαυτό μου, αντίο YouTube και ζωή» και «Γιορτάζοντας το ορόσημο των 200 κιλών».

Ο Nikocado Avocado πρόσφατα

Ο Nikocado Avocado πρόσφατα

Αλλά δεν είναι μόνο ο όγκος του φαγητού που καταναλώνει ο YouTuber που έχει αλλάξει. Η συμπεριφορά του έχει γίνει επίσης όλο και πιο αλλοπρόσαλλη. Σε ένα βίντεο με τίτλο «Κανείς δεν με συμπαθεί, τελείωσα», τον βλέπουμε να κλαίει με λυγμούς ενώ ξυρίζει τα μαλλιά του μέσα σε ένα πιάτο με αυγά.

Σε ένα άλλο βίντεο, ο Πέρι κινηματογραφεί τον εαυτό του να αλείφει το πρόσωπό του με νουντλς, ενώ σε άλλα τον βλέπουμε να μαλώνει με την πρώην, πλέον, σύζυγό του Ορλίν.

Πλούτισε εις βάρος της υγείας του

Η συναισθηματική αναταραχή του όμως έχει αποδώσει καρπούς. Η καθαρή του αξία φέρεται να είναι 7 εκατομμύρια δολάρια, ένα εντυπωσιακό ποσό που τον οδήγησε στην αγορά ενός ρετιρέ 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λας Βέγκας.

Ωστόσο, τι να τα κάνεις όλα τα λεφτά του κόσμου εάν έχεις προβλήματα υγείας… Ο Πέρι φαίνεται να αντιμετωπίζει τις συνέπειες εξαιτίας του ριψοκίνδυνου τρόπου ζωής του. Σε αρκετά βίντεο, φοράει έναν τύπο αναπνευστήρα που ονομάζεται μηχάνημα BiPAP, το οποίο χρησιμοποιούν οι πολύ παχύσαρκοι άνθρωποι για να τους βοηθήσει να αναπνεύσουν καθώς κοιμούνται.

Έχει επίσης παραπονεθεί για θολή όραση, πόνο στην περιοχή της κοιλιάς και των όρχεων, στυτική δυσλειτουργία και συχνή διάρροια.

Παρ’ όλα αυτά, ο Πέρι δεν έχει εκφράσει κανένα σχέδιο αντιστροφής της πορείας του προκειμένου να αποκαταστήσει την υγεία του. Κι όμως, οι θαυμαστές του στο YouTube αλλά και επαγγελματίες υγείας έχουν ανησυχήσει, δεδομένου του τι μπορεί να του συμβεί εάν δεν βελτιώσει άμεσα την υγεία του.

Ο TikToker που έτρωγε ληγμένα και παράξενα φαγητά – Πέθανε από καρδιακή προσβολή

Ένας άλλος χρήστης του διαδικτύου, ο TikToker Waffler69, με πραγματικό όνομα Taylor LeJeune, ο οποίος έγινε διάσημος στο διαδίκτυο επειδή έτρωγε παράξενα και μερικές φορές ληγμένα τρόφιμα, πέθανε πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς την περασμένη εβδομάδα.

Ο LeJeune καυχιόταν για τους 1,7 εκατομμύρια ακόλουθους στην πλατφόρμα, όπου δημοσίευε ιδιόρρυθμα βίντεο με τον ίδιο να δοκιμάζει τοστ με γεύση καρπούζι και δημητριακά Addams Family από τη δεκαετία του ‘90, μεταξύ άλλων ύποπτων επιλογών.

Τι είναι τα mukbangs και γιατί τρελαίνεται ο κόσμος με αυτά

Αυτού του είδους τα βίντεο ονομάζονται mukbangs, ένα νοτιοκορεατικό φαινόμενο που εκτοξεύτηκε σε δημοτικότητα στις ΗΠΑ το 2015.

Το mukbang είναι ένα λογοπαίγνιο των νοτιοκορεατικών λέξεων «eating» (meokneun) και «broadcast» (bangsong). Στα βίντεο, οι χρήστες καταβροχθίζουν μια τεράστια ποσότητα φαγητού που βρίσκεται μπροστά τους.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου ανησυχούν για την τάση αυτή. Ο δρ Ζακ Ουντίν, ιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στην Daily Mail: «Δεν βρισκόμαστε στην πόρτα μιας επιδημίας παχυσαρκίας, είμαστε για τα καλά μέσα στην επιδημία. Το να ωραιοποιούμε επομένως την τεράστια θερμιδική κατανάλωση ή ακόμη και την αδηφαγία είναι τρελό, έτσι δεν είναι; Θεωρούμε κανονικό το αφύσικο».

Ο δρ Άντριου Χάρις, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, δήλωσε επίσης στο βρετανικό Μέσο: «Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς αυτή η τάση να παρακολουθούμε άλλους να τρώνε μπορεί να έχει συγκινήσει τη Δύση, όταν αναλογιστούμε πως δεν υπάρχει αναμφισβήτητα τίποτα πιο σχετικό από την κατανάλωση φαγητού και την αγάπη μας για το φαγητό. Επομένως, το Mukbang υπερβαίνει την κουλτούρα».

Ο δρ Χάρις πρόσθεσε: «Υπάρχουν βέβαια και άλλες αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με το mukbang, όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της κοινωνικής σύγκρισης και της μίμησης, καθώς και η δημιουργία αλλαγμένων αντιλήψεων σχετικά με την μερίδα του φαγητού, την υγιεινή διατροφή καθώς και η εξύμνηση της αδηφαγίας».

Οι τύποι βέβαια των βίντεο mukbangs διαφέρουν γεωγραφικά, σύμφωνα με τον Χάρις, ο οποίος δήλωσε ότι οι δημιουργοί περιεχομένου στην Κορέα ενδιαφέρονται περισσότερο να αναδείξουν τα τρόφιμα που βρίσκονται μπροστά τους, παρά την προσωπική τους ζωή.

Όπως δήλωσε: «Οι δυτικές εκδόσεις φαίνεται να μετατοπίζουν την εστίαση στους ίδιους τους δημιουργούς του περιεχομένου. Η Δύση φαίνεται να έχει φέρει ένα στοιχείο διαγωνισμού ή “διατροφικής πρόκλησης” στην ιδέα, όχι πολύ διαφορετικό από αυτά που βλέπουμε σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Man Versus Food».

Ορισμένα από τα βίντεο mukbang είναι σχεδιασμένα για να μοιάζουν με συγκέντρωση με φίλους. Ο Nicocado Avocado εμφανίζεται συχνά μαζί με τη συνάδελφό του Hungry Fat Chick ή Candy Godiva, η οποία έχει γίνει σταθερό μέλος της σκηνής τέτοιων βίντεο με περισσότερους από 261.000 συνδρομητές στο YouTube. Η καθαρή της αξία κυμαίνεται γύρω στο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Η υπερβολή που απεικονίζεται στα βίντεο είναι «ύπουλη» για άτομα με ιστορικό διαταραγμένης διατροφής, η οποία έχει γίνει πιο συχνή τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως σε συνδυασμό με την παχυσαρκία.

Μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 2020 για το mukbang αναφέρει: «Δεδομένου ότι τα άτομα τρώνε με τα μάτια τους, το να βλέπουν κάποιον να αδημονεί με αυτές τις ανθυγιεινές τροφές θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντίδραση στους θεατές, επειδή μπορεί να τους κάνει να θεωρήσουν την αδηφαγία ως μια φυσιολογική συμπεριφορά».

To τρομακτικό πάντως είναι πως μια αναζήτηση για mukbangs στο YouTube θα δημιουργήσει χιλιάδες αποτελέσματα. Η τάση δεν έχει δείξει σημάδια ύφεσης και η όρεξη του κοινού για βίντεο με mukbang παραμένει μεγάλη, παρά τις σοβαρά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πρωταγωνιστών τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.