ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μας κοροϊδεύουν: «Παρακινδυνευμένος και αδιανόητος» ο μαζικός εμβολιασμός! – Ν.Τζανάκης: «Μόνo με συνταγή γιατρού»

«Πού ακούστηκε να γίνεται κάποια φαρμακευτική πράξη χωρίς συνταγή γιατρού;»

Μας κοροϊδεύουν: «Παρακινδυνευμένος και αδιανόητος» ο μαζικός εμβολιασμός! – Ν.Τζανάκης: «Μόνo με συνταγή γιατρού»

Μόνο με συνταγή γιατρού πρέπει να εμβολιάζονται οι πολίτες, είτε κατά του κορωνοϊού, είτε κατά της γρίπης, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια ήταν υπέρμαχος του υποχρεωτικού, μαζικού εμβολιασμού κατά του Covid-19, ακόμη και χωρίς να χρειάζεται πρώτα κάποιος να ρωτήσει τον γιατρό του. 

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί από τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο Ν.Τζανάκης είπε ότι «πρέπει σύντομα να έρθει το ανανεωμένο εμβόλιο και να εμβολιάσουμε με συνταγή γιατρού παρακαλώ, γιατί ακούω τελευταία ότι έχουμε μπλέξει τα επαγγέλματα χωρίς συνταγή, να δίνονται φάρμακα κλπ. κλπ.»

«Επειδή λοιπόν πρέπει να οργανωθούμε που λέει και ο λαός και επειδή πρόκειται να κάνουμε σειρά εμβολίων αυτό το φθινόπωρο, θα πρέπει το εμβόλιο της γρίπης να γίνει προς τα μέσα Νοέμβρη ή τέλη Νοέμβρη για να μας προστατεύσει το χρόνο που έχουμε την έξαρση της γρίπης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αλλά μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουμε κάνει κατά τη γνώμη μου το εμβόλιο, το ανανεωμένο του κορωνοϊού σε ορισμένους ανθρώπους όπως ενδείκνυται, δηλαδή στους πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν συνοδά νοσήματα, και σε όποιους έχουν πολύ σοβαρά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Συνεπώς, πρέπει σύντομα να το κάνουμε ώστε να παρέλθει ένα διάστημα δύο – τριών εβδομάδων για να μπορέσουμε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και στον εμβολιασμό για τη γρίπη, λέγοντας: «Και έρχομαι στο εμβόλιο της γρίπης για να πω ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να γίνεται ένα εμβόλιο χωρίς συνταγή γιατρού. Και εξηγούμαι: ο γιατρός είναι ο αρμόδιος για να πει ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος για έναν άρρωστο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Μπορεί να πάνε τώρα στο φαρμακείο άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν διάφορα φάρμακα τροποποίησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος και να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο στην ουσία να είναι αναποτελεσματικό.

Συνεπώς είναι παρακινδυνευμένη όλη διαδικασία να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης χωρίς συνταγή θα έλεγα. Αν θέλουμε να διευκολύνουμε τον κόσμο να το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε με πιο δομημένο τρόπο, με καταγραφή των πραγμάτων, έτσι ώστε να έχουμε και την καλύτερη δυνατή εικόνα του τι κάναμε.

Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο, αλλά κατόπιν συμβουλής και συνταγής γιατρού».

Ο Ν.Τζανακάκης συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό είναι ιδιαιτέρως σωστό, εφόσον ενδείκνυται να κάνουμε το λεγόμενο ενισχυτικό της γρίπης. Εδώ θα πρέπει να πω κάποια πράγματα, διότι ο κόσμος θα πάθει μια σύγχυση έχω την αίσθηση ότι θα θεωρήσει το συμβατικό εμβόλιο που κάνουμε τόσα χρόνια, το οποίο τυγχάνει να είναι και φθηνό ως υποδεέστερο του άλλου.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες μελέτες και εμπειρία ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό, ενώ για το εμβόλιο το ενισχυτικό υπάρχουν λίγες μαρτυρίες ότι υπερέχει και μόνο στις ηλικίες πάνω από 70 – 75 ετών».

Εντύπωση έκανε και η φράση που χρησιμοποίησε «πού ακούστηκε να γίνεται κάποια φαρμακευτική πράξη χωρίς συνταγή γιατρού;» η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έλεγε εν μέσω πανδημίας.

«Ο κόσμος λοιπόν πρέπει να γνωρίζει ότι το συμβατικό εμβόλιο, εντός εισαγωγικών φτηνότερο, είναι εξόχως αποτελεσματικό και αυτό θα πρέπει να προτιμήσει, εκτός ειδικών περιπτώσεων που γιατρός θα συστήσει να εμβολιαστεί κάποιος με το ανοσοενισχυμένο εμβόλιο.

Και επιπλέον θα πρέπει να πω ότι όλα τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα, πρέπει να συνταγογραφούνται. Πού ακούστηκε να γίνεται κάποια φαρμακευτική πράξη χωρίς συνταγή γιατρού;» είπε χαρακτηριστικά.

Και σας λέω και πάλι δεν μπορεί να πηγαίνει ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να εμβολιαστεί από μόνος του το φαρμακείο έτσι στο ξεκούδουνο, ας χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να καταλάβει ο κόσμος», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Τζανάκης.

Ο καθηγητής Ν. Τζανάκης στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε αναλυτικά στον εμβολιασμό για τη γρίπη, ενώ μίλησε και για την έξαρση του κορωνοϊού.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή έξαρση του κορωνοϊού που εξελίσσεται χωρίς ομοιογένεια ανά την Ελλάδα», υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Eκεί που μια περιοχή περνάει στην κορύφωση της, μια άλλη μόλις ξεκινάει. Νομίζω ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή, η Αττική, είναι που θα έχει το μεγάλο βάρος και γι’ αυτό θα δούμε μεγάλες αυξήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί δεν έχει εποχικότητα.

«Σημαίνει ότι θα περάσουμε κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τη γρίπη και τον αναπνευστικό ιό, έναν δύσκολο χειμώνα», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη, δήλωσε «είναι μεταδοτικότερη όλων, φαίνεται ότι είναι ηπιότερη, τουλάχιστον στους υγιείς και στους νέους ανθρώπους κάτω των 65. Όμως για πρώτη φορά βλέπουμε ανθρώπους με πολλά προβλήματα υγείας, ηλικιωμένους, να μπαίνουν στο νοσοκομείο έχοντας παροξύνει τα σύνοδά τους νοσήματα λόγω της ίωσης.

Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι βλέπουμε αυξημένο αριθμό πνευμονικών εμβολών σε ανθρώπους που είτε πέρασαν τις περασμένες 2 – 3 εβδομάδες κορωνοϊό, είτε έρχονται με συμπτώματα πνευμονικής εμβολής και ανακαλύπτουν ότι είναι και θετικοί στον κορωνοϊό.

Φαίνεται δηλαδή πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό το στέλεχος να κάνει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο ενδοθήλιο των αγγείων και να είναι παράγοντας κινδύνου για πρόκληση πνευμονικής εμβολής, κάτι που είναι πολύ γνωστό ότι κάνει ο κορωνοϊός».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.