ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Να γιατί πρέπει να φοράτε αντηλιακό και σε κλειστούς χώρους όλο το χρόνο

Η χρήση αντηλιακού σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

Να γιατί πρέπει να φοράτε αντηλιακό και σε κλειστούς χώρους όλο το χρόνο

Θα πρέπει να τονισθεί πώς το αντηλιακό, δεν προστατεύει απλώς από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), αλλά με την την πάροδο του χρόνου μπορεί, επίσης, να επιβραδύνει τη φωτογήρανση και να αποτρέψει τον καρκίνο του δέρματος.

Οι δερματολόγοι συνιστούν να επιλέγετε ένα αντηλιακό με την ένδειξη «ευρύ φάσμα» για να βεβαιωθείτε ότι εμποδίζει τόσο τις υπεριώδεις ακτίνες Α όσο και τις υπεριώδεις ακτίνες Β, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούν να το εφαρμόζετε στο δέρμα σας όλο το χρόνο -όχι μόνο το καλοκαίρι. Έχετε σκεφτεί, λοιπόν, γιατί πρέπει να φοράτε αντηλιακό σε εσωτερικούς χώρους;

Αντηλιακό: Γιατί πρέπει να το φοράτε και σε κλειστούς χώρους όλο το χρόνο

Περίπου το 90% των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος οφείλονται στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Genes and Diseases. Επιπλέον, ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για το 65% όλων των περιπτώσεων μελανώματος, μιας σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αθροιστική έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το DNA και να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

Αν και κανένα αντηλιακό δεν προσφέρει πλήρη προστασία, αυτά τα προϊόντα μπορούν να μπλοκάρουν έως και το 98% των υπεριωδών ακτίνων Β (UVB), σημειώνει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ένα με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 ή μεγαλύτερο.

Με τη μετάβαση, λοιπόν, στο καθεστώς της απομακρυσμένης εργασίας, μπορεί να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται ακόμα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό; Η απάντηση εξαρτάται από το περιβάλλον εργασίας σας, ειδικά από την ποσότητα του άμεσου ηλιακού φωτός που εισέρχεται στο δωμάτιο όπου εργάζεστε.

Η χρήση αντηλιακού σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

Τόσο οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) όσο και οι υπεριώδεις (Β) ακτίνες μπορούν να περάσουν μέσα από τα σύννεφα, αλλά οι πρώτες μπορούν επίσης να διαπεράσουν το γυαλί, προειδοποιεί το Skin Cancer Foundation. Επιπλέον, οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα πιο βαθιά από τις UVB, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες, καρκίνο του δέρματος και μαύρα στίγματα.

«Έτσι, το 80% του φωτός UVA μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα, και ακόμη και όταν ο καιρός είναι δροσερός δεν είστε ασφαλείς επειδή η ισχύς της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν συσχετίζεται πραγματικά με την εξωτερική θερμοκρασία», δήλωσε στο Today η δερματολόγος Dr. Michelle Henry.

Σημειώνει, επίσης, ότι η τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί να αναστρέψει τη φωτογήρανση και να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων μακροπρόθεσμα.

Μερικά από αυτά τα προϊόντα μπορούν επίσης να μπλοκάρουν το μπλε φως. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology διαπίστωσε ότι το μικρολεπτό διοξείδιο του τιτανίου, ένα κοινό αντηλιακό συστατικό, μπορεί να προστατεύει από την έκθεση τόσο στην UVA όσο και στο μπλε φως.

Το τελευταίο μειώνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο δέρμα και προάγει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση (ανά Οξειδωτικό φάρμακο και Κυτταρική Μακροζωία).

Το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας προειδοποιεί ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μη φυσιολογική μελάγχρωση, ειδικά σε άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος.

Βλέποντας το θέμα από τη θετική του πλευρά, μπορείτε να αποτρέψετε αυτά τα προβλήματα εφαρμόζοντας αντηλιακό κάθε πρωί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χρησιμοποιήστε λίγο περισσότερο στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα χέρια και σε άλλες εκτεθειμένες περιοχές. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να επιλέξετε κρέμες, λοσιόν, σπρέι, ραβδιά κεριού ή προϊόντα μακιγιάζ με SPF τουλάχιστον 30.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.