ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Να πως επηρεάζει το ακατάστατο ωράριο ύπνου την υγεία του εγκεφάλου μας

Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη

Να πως επηρεάζει το ακατάστατο ωράριο ύπνου την υγεία του εγκεφάλου μας

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως όσοι πέφτουν για ύπνο και ξυπνούν καθημερινά την ίδια ώρα, έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Αντιθέτως, όσοι έχουν πολύ ακατάστατο πρόγραμμα ύπνου διατρέχουν έως και 53% μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Οι συστάσεις για καλό ύπνο συνήθως εστιάζονται στη διάρκειά του (7-9 ώρες κάθε βράδυ) και τις συνθήκες (π.χ. σκοτεινό δωμάτιο). Εν τούτοις, εξίσου σημαντικό είναι και το ωράριο του ύπνου», δήλωσε ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το ωράριο είναι σημαντικός παράγοντας όταν αξιολογούμε τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας», πρόσθεσε. Και συνέστησε προς όσους έχουν αναγκαστικά (π.χ. για επαγγελματικούς λόγους) ακατάστατο ωράριο ύπνου να προσπαθήσουν να το βελτιώσουν έστω και μέτρια.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Βασίσθηκαν σε 88.094 εθελοντές, μέσης ηλικίας 62 ετών, από τη Βρετανία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 7 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Επί μία εβδομάδα, οι εθελοντές φορούσαν στον καρπό τους ένα ρολόι που κατέγραφε τον κύκλο του ύπνου τους. Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο σταθερό ή ακατάστατο ήταν το ωράριο του ύπνου τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι εθελοντές που έμπαιναν για ύπνο και ξυπνούσαν την ίδια ώρα καθημερινά, βαθμολογήθηκαν με 100 σε μία κλίμακα σταθερότητας στον ύπνο. Αντιθέτως, όσοι έμπαιναν για ύπνο ό,τι ώρα ήθελαν και ξυπνούσαν το πρωί κατά το δοκούν, είχαν βαθμολογία 0. Υπήρχαν φυσικά και ενδιάμεσες βαθμολογίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.