Να τι πρέπει να κάνεις εάν ξέχασες το αντισυλληπτικό σου χάπι

Είτε έχασες ένα είτε πέντε αντισυλληπτικά χάπια, να τι πρέπει να κάνεις

Να τι πρέπει να κάνεις εάν ξέχασες το αντισυλληπτικό σου χάπι

Η αντισύλληψη είναι κάτι αρκετά κοινό μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα από του στόματος αντισυλληπτικά – γνωστά και ως χάπια – συνεχίζουν να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές μεταξύ όλων, αλλά αυτά τα φάρμακα κάνουν περισσότερα από το να προλαμβάνουν απλώς την εγκυμοσύνη.

«Τα μη αντισυλληπτικά οφέλη των αντισυλληπτικών χαπιών είναι πολλά», από τη μείωση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου έως τη βοήθεια στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, λέει η Catharine Marshall, πιστοποιημένη χειρουργός γυναικολόγος.
Μία από τις παγίδες αυτής της επιλογής όμως, είναι το ανθρώπινο λάθος του να ξεχάσεις να πάρεις το χάπι σου μια δεδομένη μέρα (ή και παραπάνω μέρες). Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τα αντισυλληπτικά χάπια, η απώλεια ενός, δύο… ή πέντε, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Παρακάτω, θα βρεις όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα χαμένα αντισυλληπτικά χάπια ανά τύπο, χρόνο και ποσότητα — και τι πρέπει να κάνεις εάν παραλείψεις ένα αντισυλληπτικό χάπι.

Πώς λειτουργούν τα αντισυλληπτικά χάπια;

Για να κατανοήσεις τι συμβαίνει όταν χάνεις ένα χάπι, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι κάνουν αυτά τα χάπια στο σώμα σου αρχικά και πώς αποτρέπουν την εγκυμοσύνη. Διαφορετικά χάπια χρησιμοποιούν διαφορετικές ορμόνες και έχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για το πόσο γρήγορα διασπώνται και απορροφώνται. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το χάπι, η παράλειψη του μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα.

Χάπια συνδυασμού: Αυτά περιέχουν τόσο οιστρογόνα (μια ορμόνη του φύλου) όσο και προγεστίνη (μια συνθετική εκδοχή της σεξουαλικής ορμόνης προγεστερόνης). «Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια εμποδίζουν την ωορρηξία, λεπταίνουν το βλεννογόνο της μήτρας και πυκνώνουν τη βλέννα του τραχήλου της μήτρας», λέει η Marshall. Η λέπτυνση του βλεννογόνου της μήτρας καθιστά πιο δύσκολη την προσκόλληση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου και η πύκνωση της τραχηλικής βλέννας εμποδίζει το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ).

Χάπια μόνο με προγεστίνη (γνωστά και ως Minipill): Αυτά τα χάπια περιέχουν μόνο την προγεστίνη. «Τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη λεπταίνουν την επένδυση της μήτρας και πυκνώνουν την βλέννα του τραχήλου της μήτρας, αλλά δεν καταστέλλουν εντελώς την ωορρηξία», λέει η Marshall. «Αυτά είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και χρησιμοποιούνται όταν οι γυναίκες θηλάζουν ή έχουν λόγους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει οιστρογόνα (όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανίες, παράγοντες κινδύνου για θρόμβους αίματος και εγκεφαλικά, κυτταρική αναιμία και κάπνισμα).

Τι θα συμβεί αν παραλείψεις να πάρεις ένα αντισυλληπτικό χάπι;

Συνδυαστικά χάπια: Οι συστάσεις λένε να πάρεις το χάπι αμέσως μόλις παρατηρήσεις ότι το ξέχασες. Από εκεί, συνέχισε να παίρνεις ένα χάπι κάθε μέρα όπως έχει συνταγογραφηθεί.

Συνήθως δεν είναι πολύ κακό αν παραλείψεις ένα αντισυλληπτικό χάπι. «Ένα χαμένο χάπι δεν αναστρέφει την καταστολή των ωοθηκών», λέει η Marshall. Δηλαδή, δεν θα έχεις ωορρηξία και έτσι έχεις την ευκαιρία να μείνεις έγκυος.

Χάπια μόνο με προγεστίνη (γνωστά και ως Minipill): Το Minipill «δεν είναι τόσο ισχυρό κατασταλτικό της ωορρηξίας όσο ένα χάπι συνδυασμού», λέει η Marshall. Εξαιτίας αυτού, τα χάπια μόνο με προγεστίνη είναι πιο δύσκολα όταν πρόκειται για χαμένες ή καθυστερημένες δόσεις. Στην πραγματικότητα, θεωρείται «χαμένο» εάν έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ώρες από τότε που έπρεπε να έχεις πάρει το χάπι σου. Ωστόσο, εάν το Minipill περιέχει επίσης το φάρμακο δεσογεστρέλη – θα πρέπει να αναφέρεται στη συσκευασία – έχεις ένα παράθυρο 12 ωρών πριν θεωρηθεί ότι το έχασες.

Τι γίνεται αν ξεχάσεις δύο (ή περισσότερα) αντισυλληπτικά χάπια;

Συνδυαστικά χάπια: Εάν παρέλειψες δύο αντισυλληπτικά χάπια (ή περισσότερα), η πιθανότητα εγκυμοσύνης αυξάνεται. Συνέχισε να παίρνεις τα χάπια σου τακτικά στη συνηθισμένη τους ώρα και χρησιμοποίησε εφεδρική αντισύλληψη (π.χ. προφυλακτικά). Με δύο ή περισσότερα χάπια που έχασες, υπάρχει κίνδυνος ωορρηξίας. Θα πρέπει να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς εφεδρική προστασία μέχρι την επόμενη περίοδο. Μπορεί επίσης να εμφανίσεις συμπτώματα από χαμένα χάπια, όπως αιμορραγία/κηλίδες, κράμπες κ.λπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χάπια μόνο με προγεστίνη (γνωστά και ως Minipill): Σε αυτή την περίπτωση, δεν προστατεύεσαι από την εγκυμοσύνη και θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια εφεδρική μέθοδο (ή να μην κάνεις σεξ). Πάρε το χάπι σου μόλις το θυμηθείς — αλλά μόνο ένα, ακόμα κι αν έχεις παραλείψει δύο ή περισσότερα. Στη συνέχεια, πάρε το επόμενο χάπι σου τη συνηθισμένη ώρα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι παίρνεις μαζί το χάπι που έχασες και το επόμενο. Συνέχισε να παίρνεις τα χάπια σου κανονικά και αφού πάρεις το χάπι σου εγκαίρως για δύο συνεχόμενες ημέρες, θα πρέπει να προστατευθείς ξανά από την εγκυμοσύνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.