Νέα αποκαλυπτική έρευνα: Ο εμβολιασμός κατά της Covid επηρέασε την γυναικεία περίοδο

Τι μεταδίδει η Washington Post

Νέα αποκαλυπτική έρευνα: Ο εμβολιασμός κατά της Covid επηρέασε την γυναικεία περίοδο

Ένα ένα βγαίνουν αυτά που οι πολίτες δήλωναν αλλά πολλοί τους κατηγορούσαν ως “οπισθοδρομικούς” και κατά της επιστήμης ενώ ορκίζονταν πίστη στα “καθαρά” εμβόλια των εταιριών.

Γυναίκες στις ΗΠΑ λίγο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού άρχισαν να δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια παράξενη, πιθανή παρενέργεια: αλλαγές στην περίοδό τους!

Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι πολλά από τα παράπονα ήταν βάσιμα, όπως μεταδίδει η Washington Post. Μια μελέτη σε σχεδόν 20.000 άτομα σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid μπορεί να αλλάξει χρονικά τον κύκλο της περιόδου. Γυναίκες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, περίπου μία ημέρα καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου τους, σε σύγκριση με άλλες που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα δεδομένα για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο British Medical Journal, ελήφθησαν από μια δημοφιλή εφαρμογή παρακολούθησης της περιόδου που ονομάζεται Natural Cycles με χρήστριες σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες είναι από τη Βόρεια Αμερική, τη Βρετανία και την Ευρώπη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα δεδομένα από την εφαρμογή για να συγκρίνουν τους κύκλους μεταξύ 14.936 γυναικών που είχαν εμβολιαστεί και 4.686 που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Επειδή οι γυναίκες της εφαρμογής παρακολουθούσαν την περίοδό τους κάθε μήνα, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αναλύσουν τρεις εμμηνορροϊκούς κύκλους πριν από τον εμβολιασμό και τουλάχιστον έναν κύκλο μετά, και να τους συγκρίνουν με τέσσερις εμμηνορροϊκούς κύκλους των μη εμβολιασμένων.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι εμβολιασμένες γυναίκες είχαν περίοδο με 0,71 ημέρες καθυστέρηση, κατά μέσο όρο, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου μέσα σε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο παρουσίασαν μεγαλύτερες διαταραχές. Σε αυτή την ομάδα, η μέση αύξηση της διάρκειας του κύκλου ήταν τέσσερις ημέρες και το 13% παρουσίασε καθυστέρηση οκτώ ή περισσότερων ημερών, σε σύγκριση με το 5% στην ομάδα ελέγχου.

Η Alison Edelman, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι για τα περισσότερα άτομα οι επιπτώσεις ήταν προσωρινές, και διαρκούσαν για έναν κύκλο πριν επανέλθουν στο φυσιολογικό. Όπως τόνισε, δεν υπήρχαν ενδείξεις πως οι παρενέργειες στην περίοδο είχαν αντίκτυπο στη γονιμότητα.

«Τώρα μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους πληροφορίες σχετικά με το τι να περιμένουν ενδεχομένως με τους κύκλους περιόδου», δήλωσε η Edelman. «Ελπίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει πραγματικά καθησυχαστικά».

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί τα εμβόλια φαίνεται να επηρεάζουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, αλλά η Edelman δήλωσε ότι το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα συνδέονται και ότι κάποια φλεγμονή ή μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις της περιόδου.

Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης πάντως, είναι το γεγονός ότι συμπεριέλαβε μόνο όσες γυναίκες δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, είχαν τακτικό κύκλο πριν εμβολιαστούν και ήταν ηλικίας 18 έως 45 ετών.

Η μελέτη δεν απάντησε επίσης σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε ο κόσμος σχετικά με τα εμβόλια και τις περιόδους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα εμβόλια επηρεάζουν τους τρανς άνδρες και τα non binary άτομα. Από τότε που κυκλοφόρησαν τα εμβόλια, πολλοί άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραπονέθηκαν για μεγαλύτερες, δυσκολότερες και πιο επώδυνες περιόδους μετά τον εμβολιασμό. Αυτή η μελέτη δεν εξέτασε την δυσκολία των περιόδων ή άλλες παρενέργειες όπως οι κράμπες, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, πως εμβόλιο δεν φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερες περιόδους.

Η Edelman τόνισε ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από μια διαφορετική μελέτη υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει πιο δύσκολες περιόδους. Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από σχεδόν 10.000 άτομα, βρίσκονται ακόμη υπό αξιολόγηση από επιστημονικές ομάδες, αλλά έδειξαν ότι ο εμβολιασμός αύξησε ελαφρώς την πιθανότητα για μεγαλύτερη ροή.

Η ίδια αναγνώρισε ότι οι μελέτες της εξέτασαν μόνο άτομα με φυσιολογικό κύκλο που δεν χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά και ότι η εμπειρία από άτομο σε άτομο μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια έχουν ποικίλες επιπτώσεις στην περίοδο. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το περασμένο φθινόπωρο συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με την περίοδο και τα εμβόλια σε 160.000 άτομα – συμπεριλαμβανομένων διαφυλικών και ατόμων μετά την εμμηνόπαυση – και διαπίστωσε ότι χιλιάδες ανέφεραν πιο έντονη εμμηνόρροια από τη συνηθισμένη.

Αν και οι παρατηρήσεις αυτές δεν προκαλούν καμία ιατρική ανησυχία, η Katharine Lee, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tulane που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι οι πληροφορίες είναι σημαντικές για να βοηθήσουν τους τρανς άνδρες να προγραμματίσουν πρόσθετη υποστήριξη εάν η έμμηνος ρύση προκαλεί δυσφορία φύλου, και να βοηθήσουν στον προγραμματισμό προμήθειας ταμπόν και σερβιετών.

Περιστατικά

Η Lorena Grundy, 27 ετών, χρησιμοποιεί ενδομήτριο σπιράλ και δεν είχε περίοδο για πάνω από τρία χρόνια πριν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer τον Φεβρουάριο του 2021. Την επόμενη ημέρα στη δουλειά της, της ήρθε περίοδος.

«Δεν ήταν ότι το εμβόλιο μετέφερε την περίοδό μου νωρίτερα ή αργότερα – την προκάλεσε», δήλωσε η Grundy στην Washington Post. Η γυναίκα στο Somerville της Μασαχουσέτης. Αν είχε ενημερωθεί για την παρενέργεια, όπως είπε, θα είχε προετοιμαστεί και θα έπαιρνε μαζί της κάποια σερβιέτα στη δουλειά. Η περίοδός της διήρκεσε τρεις ή τέσσερις ημέρες – και επανήλθε όταν έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου τρεις εβδομάδες αργότερα. Στην τρίτη, αναμνηστική δόση τον περασμένο Νοέμβριο δεν της ήρθε περίοδος.

Παρόλο που η έρευνα της Edelman έδειξε ότι οι αλλαγές στην περίοδο είναι προσωρινές, ορισμένα άτομα έχουν αναφέρει μόνιμες αλλαγές στον κύκλο, ακόμη και πολύ καιρό μετά το εμβόλιο.

Η Sammi Beechan, 32 ετών, από το Hammond του Ore, δήλωσε ότι συνήθιζε να έχει έναν «ευλογημένο, όμορφο κύκλο» που ερχόταν κάθε 28 ημέρες «σαν ρολόι» με ήπιες κράμπες και μόνο τέσσερις ημέρες ελαφριάς έως μέτριας αιμορραγίας.

Μετά από μια ένεση της Johnson & Johnson τον Απρίλιο του 2021, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά μετά την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Moderna εκείνο τον Οκτώβριο, η Beechan παρατήρησε ότι η περίοδός της άρχισε να έρχεται κάθε 24 ημέρες με περισσότερες από τέσσερις ημέρες πιο έντονης αιμορραγίας, πιο επώδυνες κράμπες και απότομες αλλαγές στη διάθεση. Οι γιατροί απέκλεισαν την ενδομητρίωση και άλλες πιθανά προβλήματα υγείας ως προς την αιτία.

Δεν είναι αρνήτρια. Η Beechan δήλωσε ότι αξίζει τον κόπο ο εμβολιασμός κατά της Covid-19, αλλά θα ήθελε να είχαν δοθεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες στην περίοδο πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου.

Η Diana Bianchi, η διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα της Edelman, δήλωσε ότι η εμφάνιση μιας σημαντικά καθυστερημένης περιόδου μετά τον εμβολιασμό δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας.

«Δεν θα συνιστούσα να πάτε σε γιατρό μετά την πρώτη φορά που θα συμβεί, απλώς και μόνο επειδή όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η αλλαγή υποχωρεί, είναι μόνο προσωρινή», εξήγησε. «Εάν πρόκειται για μια επίμονη αλλαγή στο διάστημα του κύκλου, τότε αυτός ίσως είναι ένας λόγος για να επισκεφθείτε έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή τον γυναικολόγο σας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει τουλάχιστον άλλα τέσσερα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και την έμμηνο ρύση – ορισμένα από τα οποία εξετάζουν εφήβους και άτομα με ενδομητρίωση – με την ελπίδα να παράσχουν καλύτερες πληροφορίες και να αυξήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.