
Μια νέα εξέταση ούρων που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι φαίνεται πως μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν πιο εύκολο και λιγότερο επεμβατικό τρόπο ελέγχου των ασθενών.
Η εξέταση βρίσκεται υπό δοκιμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας και, σύμφωνα με νέα μελέτη, κατάφερε να εντοπίσει το 92% των περιστατικών καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ σε συνεργασία με τη βιοτεχνολογική εταιρεία Nonacus και συμμετείχαν περίπου 1.000 ασθενείς από επτά νοσοκομεία στην Αγγλία και τη Σκωτία.
Εξετάζει το DNA στα ούρα
Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν απαιτεί κάποια επεμβατική διαδικασία. Αναλύει δείγμα ούρων αναζητώντας γενετικό υλικό που μπορεί να έχει απελευθερωθεί από καρκινικά κύτταρα.
Συγκεκριμένα, η εξέταση αναζητά περισσότερες από 450 μεταλλάξεις DNA σε 23 γονίδια, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό European Urology Oncology.
Θα μπορούσε να μειώσει τις κυστεοσκοπήσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εφόσον τα επόμενα στάδια των κλινικών δοκιμών επιβεβαιώσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η εξέταση θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται κυστεοσκόπηση.
Η κυστεοσκόπηση είναι μια σαφώς πιο επεμβατική διαδικασία, κατά την οποία μια μικρή κάμερα εισάγεται μέσω της ουρήθρας ώστε ο γιατρός να εξετάσει το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούνται περισσότερες από 300.000 κυστεοσκοπήσεις κάθε χρόνο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν για σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να υποβληθούν στην εξέταση.
Η νέα μέθοδος, πάντως, δεν προορίζεται προς το παρόν να αντικαταστήσει πλήρως την κυστεοσκόπηση. Θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον εργαλείο για τον εντοπισμό των ασθενών που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο και χρειάζονται ταχύτερο έλεγχο.
Ο καθηγητής Richard Bryan από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα, έπειτα από χρόνια ανάπτυξης και αξιολόγησης της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Από την πλευρά της, η Michelle Mitchell του Cancer Research UK, που χρηματοδοτεί την έρευνα, τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη πριν η εξέταση χρησιμοποιηθεί ευρύτερα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της ανάπτυξης ταχύτερων και ευκολότερων τρόπων για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ ένα από τα βασικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι η παρουσία αίματος στα ούρα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.