ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Οι σοβαροί λόγοι που κάνετε εύκολα μελανιές

Οι νέοι μώλωπες εμφανίζονται κοκκινωποί πριν γίνουν μπλε-μωβ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Οι σοβαροί λόγοι που κάνετε εύκολα μελανιές

Οι εύκολοι μώλωπες (μελανιές) εμφανίζονται στο 12 – 55% των υγιών ατόμων σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Μια μελανιά εμφανίζεται όταν ένας τραυματισμός συνθλίβει τα αιμοφόρα αγγεία αλλά δεν σπάει το δέρμα. Τα σπασμένα αγγεία διαρρέουν κάτω από το δέρμα. Το συσσωρευμένο αίμα σχηματίζει ένα σημάδι που αλλάζει χρώμα και σταδιακά εξαφανίζεται καθώς το σώμα απορροφά ξανά το αίμα στο σημείο.

Γενικά, οι νέοι μώλωπες εμφανίζονται κοκκινωποί πριν γίνουν μπλε-μωβ. Καθώς επουλώνεται, ένας μώλωπας μπορεί να γίνει πρασινοκίτρινος προτού ξεθωριάσει τελείως.

Εύκολες μελανιές: Οι πιο σημαντικές αιτίες πέραν του τραυματισμού

Οι μώλωπες μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Μερικές φορές, οι άνθρωποι μελανιάζουν εύκολα λόγω σωματικής δραστηριότητας, ηλικίας, βλάβης από τον ήλιο ή υποκείμενων παθήσεων υγείας.

Ηλικία

Για τους ηλικιωμένους, ένα μικρό χτύπημα ή άγγιγμα στο χέρι μπορεί να αφήσει μώλωπες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι καθώς το δέρμα γερνάει, αρχίζει να χάνει δύναμη και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί μετά από τραυματισμούς ή εάν το δέρμα σπάσει.

“Καθώς γερνάμε, το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία μας γίνονται πιο εύθραυστα: χάνουμε κολλαγόνο, ελαστίνη και μέρος του υποδόριου λίπους που μειώνει και προστατεύει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία μας”, λέει η δρ. Suzanne Friedler, δερματολόγος στο Advanced Dermatology PC στη Νέα Υόρκη.

Δέρμα κατεστραμμένο από τον ήλιο

Η χρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας σε μώλωπες σε ηλικιωμένους ενήλικες, φαινόμενο γνωστό ως “ακτινική πορφύρα”. Η ακτινική πορφύρα προκαλεί μοβ μπαλώματα στο πίσω μέρος των χεριών και των αντιβραχίων χωρίς μεγάλο εξόγκωμα ή τραυματισμό.

Αραιωτικά αίματος ή παυσίπονα

Η λήψη του αραιωτικού αίματος βαρφαρίνη ή η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, μπορεί να οδηγήσει σε εύκολες μελανιές.

Τα ΜΣΑΦ και τα αραιωτικά αίματος εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των αιμοπεταλίων ή ένα μέρος του αίματος που συνδέεται με άλλους παράγοντες πήξης για να σταματήσει η αιμορραγία, λέει η δρ. Margaret Ragni, διευθύντρια του Κέντρου Αιμορροφιλίας της Δυτικής Πενσυλβάνια.

Προσοχή: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού σταματήσετε οποιοδήποτε φάρμακο!

Στεροειδή

Η λήψη κορτικοστεροειδών μπορεί να οδηγήσει σε εύκολες μελανιές. Ορισμένες παθήσεις υγείας που χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή ως τυπική θεραπεία είναι:

  • Άσθμα
  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Έκζεμα
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Είτε χρησιμοποιείτε συσκευή εισπνοής, παίρνετε χάπια ή εφαρμόζετε μια τοπική εκδοχή αυτών των ισχυρών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, οι μώλωπες είναι μια κοινή παρενέργεια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση του δέρματος.

Χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων

Μια σπάνια διαταραχή των αιμοπεταλίων μπορεί να είναι η αιτία που κάνετε εύκολα μελανιές χωρίς προφανή λόγο. Η ανοσοθρομβοπενία είναι μια τέτοια κατάσταση χαμηλών αιμοπεταλίων.

Τα αιμοπετάλια του αίματος είναι ζωτικής σημασίας, επειδή βοηθούν στο σχηματισμό θρόμβων για την επιβράδυνση ή την αναστολή κάποιας αιμορραγίας.

Ενδεικτικά σημάδια ότι ένα άτομο μπορεί να έχει ανοσοθρομβοπενία περιλαμβάνουν κόκκινες κηλίδες κάτω από το δέρμα που είναι μικρές και επίπεδες (πορφύρα).

Αξίζει να σημειωθεί, αν και είναι ασυνήθιστο, ότι θρομβοπενία μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένα από τα πρώτα σημάδια της μπορεί να είναι μια μελανιά.

Αιμορραγική διαταραχή

Οι μώλωπες από μόνοι τους δεν είναι κάτι σοβαρό. Όταν άλλα συμπτώματα, όπως ρινορραγίες, έντονες περίοδοι ή υπερβολική αιμορραγία μετά από χειρουργική επέμβαση, συνοδεύονται από μώλωπες, τότε μπορεί να είναι κάτι πιο σημαντικό.

“Είναι το τι προβλήματα συνοδεύει μια μελανιά, η συχνότητα που εμφανίζεται, ακόμη και η σοβαρότητα με την οποία εμφανίζεται”, εξήγησε η δρ. Ragni. Μια αιμορραγική διαταραχή μπορεί να παίζει ρόλο εάν εμφανιστούν μη φυσιολογικά αιμορραγικά μοτίβα μαζί με εύκολους μώλωπες.

Μια έλλειψη ή ελαττωματική πρωτεΐνη πήξης προκαλεί μια από τις πιο κοινές αιμορραγικές διαταραχές, τη νόσο von Willebrand: μια γενετική πάθηση επηρεάζει έως και το 1% του πληθυσμού.

Τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία, που ξεκινά με ενδελεχή αξιολόγηση από αιματολόγο.

Ηπατική βλάβη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ηπατική βλάβη: από ηπατίτιδα C έως ηπατική νόσο λόγω κατάχρησης αλκοόλ. Λόγω ηπατικής βλάβης μπορεί να κυκλοφορούν λιγότερα αιμοπετάλια στο αίμα σας απ’ όσα χρειάζεστε για την κανονική του πήξη. Ως αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστούν εύκολες μελανιές, είπε η δρ. Ragni. Τα χαμηλά επίπεδα ηπατικής-θρομβοποιητίνης (TPO) μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερα αιμοπετάλια στο αίμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.