
Νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες.
Για την έρευνα, επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από 29.105 νοσηλεύτριες χωρίς καρκίνο μεταξύ 1991 και 2015. Κατά τη διάρκεια 24 ετών παρακολούθησης, εντοπίστηκαν 1.189 συμμετέχουσες που ανέπτυξαν πρώιμα αδενώματα και 1.598 με οδοντωτές αλλοιώσεις -δύο τύποι προκαρκινικών πολυπόδων του παχέος εντέρου που μπορούν ενδεχομένως να γίνουν κακοήθεις, όπως αναφέρει η New York Post.
Μελετώντας πιο προσεκτικά τη διατροφή τους μέσω ερωτηματολογίων που συμπληρώνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμων αδενωμάτων.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χαμηλή θρεπτική αξία και συχνά περιέχουν πρόσθετα όπως τεχνητές αρωματικές ουσίες, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές και συνθετικά χρώματα τροφίμων.
«Αυτά τα πρόσθετα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, αλλά σίγουρα μειώνουν την ικανότητα του ατόμου να ζήσει υγιεινά και δεν προάγουν την πρόληψη του καρκίνου», σημείωσε η Molmenti.
Παρά το γεγονός ότι τα ανθυγιεινά τρόφιμα αποτελούν μέρος της διατροφής για δεκαετίες, η Molmenti τόνισε ότι η πρόσφατη αύξηση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία των ανθρώπων να αναγνωρίζουν ποια τρόφιμα είναι πραγματικά υγιεινά.
Παράδειγμα αποτελεί το ψωμί του εμπορίου. Πολλές μάρκες περιέχουν χρωστικές, σπορέλαιο σόγιας, υπερ-επεξεργασμένους κόκκους και άλλα συστατικά που δεν βρίσκονται στη φύση -όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών.
«Τα ανθυγιεινά και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα. Μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολική διαταραχή, με αποτέλεσμα το σώμα και το έντερο να μην είναι σε ισορροπία», εξήγησε.
Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μεταξύ νεαρών γυναικών κάτω των 50 που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αυτών των τροφίμων. Αν η ίδια μελέτη γινόταν σε άνδρες, πιθανότατα θα έδινε παρόμοια αποτελέσματα.
Στις ΗΠΑ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για άνδρες κάτω των 50 και η δεύτερη για γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας, σύμφωνα με την American Cancer Society.
Για να αποφύγετε την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, η Molmenti συνιστά να διαβάζετε προσεκτικά τη λίστα συστατικών -πριν καν κοιτάξετε τις διατροφικές πληροφορίες.
Επίσης, συνιστά να προετοιμάζετε όσο το δυνατόν περισσότερα φαγητά στο σπίτι και να έχετε έτοιμα υγιεινά συστατικά στο ψυγείο, όπως πλυμένα και κομμένα φρούτα και λαχανικά.
«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους καρκίνους που προλαμβάνονται πιο εύκολα, όχι μόνο μέσω της πρόληψης αλλά και μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Εκεί πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο», κατέληξε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.