ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μόρφωση προσθέτει χρόνια στη ζωή

Εξίσου επιζήμια η έλλειψη μόρφωσης με το μέτριο κάπνισμα και την κακή διατροφή, λένε οι ερευνητές

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μόρφωση προσθέτει χρόνια στη ζωή

Αν θέλετε να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια, αφιερώστε περισσότερα χρόνια στη μόρφωση, διότι όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδό σας τόσο μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου διατρέχετε.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας ανάλυσης, στην οποία εξετάστηκαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 603 προγενέστερες μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε 59 χώρες του κόσμου. Το 86% των μελετών είχαν διεξαχθεί σε χώρες της Δύσης.

Η ανάλυση έδειξε πως ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν 1,9% κατά μέσον όρο με κάθε χρόνο που αφιερωνόταν στη μόρφωση.

Η προστατευτική δράση της μόρφωσης ήταν μεγαλύτερη στους νέους. Στις ηλικίες 18-49 ετών κάθε χρόνος που αφιερωνόταν στη μόρφωση μείωνε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 3%. Ωστόσο τα οφέλη συνεχίζονταν μέχρι την τρίτη ηλικία. Στις ηλικίες άνω των 70 ετών, η μείωση ήταν 0,8% κατ’ έτος.

«Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο οδηγεί τελικά σε καλύτερο επάγγελμα, εισόδημα και πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να φροντίσουμε καλύτερα την υγεία μας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και επιστημονική συντονίστρια του Κέντρου Μελέτης Ανισοτήτων στην Παγκόσμια Υγεία (CHAIN) στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας.

Οι άνθρωποι με υψηλή μόρφωση τείνουν επίσης να αναπτύσσουν ευρύτερο κοινωνικό κύκλο και να έχουν περισσότερη ψυχολογική στήριξη. Όλ’ αυτά συμβάλλουν στην υγεία και στο προσδόκιμο ζωής, πρόσθεσε η ειδικός

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Public Health. Στο πλαίσιο της ανάλυσής τους, οι επιστήμονες συνέκριναν τις επιδράσεις που έχει η μόρφωση με εκείνες άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την μακροζωία, όπως:

  • Η διατροφή
  • Οι καπνιστικές συνήθειες

Η κατανάλωση αλκοόλ

Όπως έδειξαν τα στοιχεία τους, η συμπλήρωση των 6 ετών της βασικής εκπαίδευσης (αντιστοιχεί στο δημοτικό σχολείο, στις περισσότερες χώρες του χρόνου) σχετιζόταν με μείωση κατά 13,1% στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η αντίστοιχη μείωση ήταν:

  • 24,5% μετά τη συμπλήρωση 12 ετών εκπαίδευσης (αντιστοιχούν στην ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)
  • 34,3% μετά την συμπλήρωση 18 ετών εκπαίδευσης (αντιστοιχούν σε ένα πανεπιστημιακό πτυχίο συν 2 χρόνια μεταπτυχιακό)

Οι μειώσεις αυτές αντιστοιχούν σε 1,9% μικρότερο κίνδυνο θανάτου ανά έτος εκπαίδευσης μέχρι τη συμπλήρωση 18 ετών.

Όπως η αποφυγή του καπνίσματος

Η ανάλυση έδειξε ακόμα πως η μόρφωση είναι εξίσου προστατευτική για τον άνθρωπο με την αποφυγή του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα, ένας άνθρωπος χωρίς καμία μόρφωση διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου με εκείνον που διατρέχουν όσοι καπνίζουν 10 τσιγάρα την ημέρα επί 10 χρόνια.

Προγενέστερη μελέτη της Στατιστικής Αρχής της Ολλανδίας (CBS) και του ολλανδικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας & Εθισμού (Trimbos Institute) είχε δείξει πως οι μέτριοι καπνιστές όπως οι προαναφερθέντες χάνουν κατά μέσον όρο 9 χρόνια από τη ζωή τους.

Η νέα ανάλυση έδειξε ακόμα ότι η πλήρης μόρφωση (τα 18 χρόνια) είναι εξίσου ωφέλιμη με την καθημερινή κατανάλωση της ιδανικής ποσότητας λαχανικών για καλή υγεία. Επιπλέον, η έλλειψή της είναι εξίσου καταστροφική με την κατανάλωση πέντε οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα. Η ημερήσια ποσότητα αλκοόλ που δεν θεωρείται επιζήμια για την υγεία είναι 1 ποτό για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να προωθείται παντού η μόρφωση, ως μέσον προστασίας της υγείας, τόνισαν οι ερευνητές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.