ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Ο ιός HPV δεν προκαλεί μόνο καρκίνο αλλά και καρδιοπάθεια στις γυναίκες

Αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Ο ιός HPV δεν προκαλεί μόνο καρκίνο αλλά και καρδιοπάθεια στις γυναίκες

Σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που είναι γνωστός ως αιτία καρκίνου και κονδυλωμάτων, μπορεί να αυξάνει και τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αυξάνει επίσης σημαντικά τις πιθανότητες των γυναικών να πεθάνουν από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ο κίνδυνος αφορά τις γυναίκες που φέρουν υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού, δηλαδή αυτά που προκαλούν καρκίνο τραχήλου μήτρας και άλλων οργάνων.

Ο ιός HPV έχει δεκάδες στελέχη. Ογκογόνα όμως είναι 13 από αυτά – είναι τα στελέχη που περιέχουν τα εμβόλια, τα οποία συνιστώνται στα κορίτσια και στα αγόρια για προστασία από τον καρκίνο.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο ιός HPV συμβάλλει και στην συσσώρευση αθηρωματικών πλακών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στενώσεις στις αρτηρίες και ευθύνονται για την καρδιοπάθεια. Η νέα μελέτη όμως είναι η πρώτη που συσχετίζει τον ιό με τους θανάτους από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan, στη Σεούλ. «Ξέρουμε πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Στο 20% των περιπτώσεων, όμως, οι πάσχοντες δεν έχουν κανέναν από αυτούς», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Το γεγονός αυτό «καθιστά απαραίτητο να αναζητήσουμε πρόσθετους παράγοντες, όπως ο ιός HPV», συνέχισε.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς (EHJ). Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 163.250 γυναίκες από την Κορέα. Κατά την έναρξή της, η μέση ηλικία τους ήταν τα 40 έτη. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν έπασχε αρχικά από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι επιστήμονες τις υπέβαλλαν σε διάφορες εξετάσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν HPV-DNA τεστ. Η εξέταση αυτή γίνεται σε επίχρισμα από τον τράχηλο της μήτρας και μπορεί να δείξει αν μία γυναίκα είναι μολυσμένη με υψηλού κινδύνου στέλεχος του ιού.

Οι ιατρικές εξετάσεις επαναλαμβάνονταν κάθε 1-2 χρόνια για χρονικό διάστημα έως και 17 έτη.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 134 από τις εθελόντριες έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια. Οι ερευνητές συνυπολόγισαν όλους τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έφεραν υψηλού κινδύνου ιό HPV είχαν:

  • 3,91 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από απόφραξη αρτηριών
  • 3,74 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ισχαιμική καρδιοπάθεια
  • 5,86 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο

Η συσχέτιση μεταξύ της καρδιαγγειακής θνησιμότητας και των υψηλού κινδύνου ιών HPV ήταν ισχυρότερη στις παχύσαρκες εθελόντριες, έναντι όσων είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ειδικότερα, οι γυναίκες που έφεραν τα στελέχη αυτά είχαν:

  • 4,81 φορές περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακού θανάτου όταν ήταν παχύσαρκες
  • 2,86 φορές περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακού θανάτου όταν ήταν αδύνατες
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου», εξήγησε ο ειδικός. «Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι κύρια αιτία φλεγμονής και ο ιός HPV έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να εισβάλλει στο αίμα. Όταν αυτό συμβεί, προκαλεί ενδεχομένως φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη στενώσεων και βλαβών σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να συμβάλλει στα καρδιαγγειακά προβλήματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.