ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Νέα μελέτη: Η πολύωρη ακινησία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας

«Σύσταση προς όσους έχουν καθιστικά επαγγέλματα είναι να σηκώνονται κάθε μισή ώρα από την καρέκλα για να κινούνται»

Νέα μελέτη: Η πολύωρη ακινησία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως η πολύωρη ακινησία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, και όσο περισσότερο κάθεται κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.

Μάλιστα ο κίνδυνος ελλοχεύει ακόμα κι αν η ακινησία δεν είναι συνεχόμενη, αλλά διακόπτεται από συχνά διαλείμματα (π.χ. για κάποια δουλειά).

Η σχετική μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 49.841 εθελοντές στη Βρετανία. Την περίοδο 2013-2015 οι συμμετέχοντες είχαν χρησιμοποιήσει φορητούς καταγραφείς κίνησης για να εξακριβωθεί πόσες ώρες κάθονταν καθημερινά.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία 60 ετών και πάνω. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις ώρες ακινησίας όταν ήσαν ξύπνιοι. Η ακινησία μπορεί να αφορούσε λ.χ. τις ώρες που έβλεπαν τηλεόραση, έγραφαν στο κομπιούτερ ή οδηγούσαν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των εθελοντών τους επί6 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, οι 414 από αυτούς διαγνώστηκαν με άνοια.

Τα ευρήματα

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως η ακινησία επί λιγότερες από 10 ώρες την ημέρα δεν συσχετιζόταν με τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας. Στη συνέχεια, όμως, αυξανόταν ραγδαία.

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που κάθονταν σε καρέκλα επί 9 ώρες ημερησίως, όσοι κάθονταν 10 είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια. Ο αντίστοιχος κίνδυνος με 12 ώρες ακινησία αυξανόταν κατά 63%. Και με 15 ώρες ακινησίας, οι πιθανότητες άνοιας τριπλασιάζονταν.

«Μας εξέπληξε η ταχεία αύξηση των πιθανοτήτων να εκδηλωθεί άνοια μετά από 10 ώρες ακινησία στην καρέκλα. Ακόμα πιο εκπληκτικό όμως είναι το εύρημα ότι δεν έχει σημασία αν τις υπόλοιπες ώρες το άτομο είναι δραστήριο», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Gene E. Alexander, καθηγητής Νόησης & Νευρικών Συστημάτων στην Αριζόνα.

Αυτό υποδηλώνει ότι «η ακινησία καθ’ αυτή είναι που επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε όμως σημαντικό το εύρημα ότι η ακινησία επί λιγότερες από 10 ώρες ημερησίως δεν φάνηκε να συσχετίζεται με την άνοια.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Ένα άλλο εύρημά της ήταν πως δεν είχε σημασία πως συσσωρευόταν η ακινησία στη διάρκεια της ημέρας. Είτε ήταν συνεχόμενες είτε διάσπαρτες μέσα στην ημέρα, οι ώρες της αθροιστικά ήταν εκείνες που έπαιζαν ρόλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πάγια σύσταση προς όσους έχουν καθιστικά επαγγέλματα και γενικότερα καθιστικό τρόπο ζωής είναι να σηκώνονται κάθε μισή ώρα από την καρέκλα για να κινούνται. Ανακαλύψαμε πως όταν λαμβάνεται υπ’ όψιν το άθροισμα των ωρών ακινησίας, η κατανομή τους παύει να είναι σημαντική», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Raichlen, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στην Καλιφόρνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.