ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέα μελέτη: Ορισμένα χημικά στον χώρο εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Ανησυχητικά ευρήματα από μελέτη σε 290.000 εργαζόμενους

Νέα μελέτη: Ορισμένα χημικά στον χώρο εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Η έκθεση σε ορισμένα χημικά στον χώρο εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παγκρέατος και όσο περισσότερα χρόνια εκτίθεται κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Η ανάλυση αποκαλύπτει πως όσοι εκτίθενται επί μία 20ετία σε ορισμένα χημικά έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο πάγκρεας. Ο αντίστοιχος κίνδυνος κατά την πρώτη δεκαετία στο ίδιο επάγγελμα είναι αυξημένος κατά 4%. Από τον 11ο έως τον 20ο χρόνο, εξ άλλου, είναι κατά 11% υψηλότερος.

Ουσιαστικά, κάθε πρόσθετος χρόνος έκθεσης των εργαζομένων στα χημικά αυτά, συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση του κινδύνου, δήλωσε αναπληρώτρια καθηγήτρια Ασφάλειας στην Εργασία στο Κινεζικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν.

Η ανάλυση βασίσθηκε στην ανάλυση δεδομένων από 31 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 288.389 εργαζόμενοι. Οι μελέτες εκείνες είχαν εξετάσει τις δυνητικές επιδράσεις 12 βιομηχανικών χημικών.

Τα πέντε από αυτά βρέθηκε ότι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος στους εργαζομένους, είπε η καθηγήτρια. Τα χημικά αυτά είναι:

  • Το οξείδιο του αιθυλενίου (ένα άχρωμο αέριο)
  • Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες
  • Η σκόνη και οι αναθυμιάσεις του καουτσούκ
  • Το στυρένιο
  • Τα υγρά επεξεργασίας μετάλλων

Η ειδικός πρόσθεσε πως τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως στις βιομηχανίες:

  • Χημικών
  • Μετάλλου
  • Πλαστικών
  • Καουτσούκ
  • Πετρελαίου

«Δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση»

«Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η συσχέτιση της έκθεσης σε χημικά στον χώρο εργασίας με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου είναι δοσοεξαρτώμενη», σχολίασε o, πρόεδρος της βρετανικής Σχολής Ιατρικής της Εργασίας (FOM). «Όσο περισσότερο εκτίθενται οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος».

Ωστόσο έσπευσε να επισημάνει πως σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση του κινδύνου είναι μικρή, δεδομένου ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος. Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι προκαλεί το 3,6% των κρουσμάτων καρκίνου κάθε χρόνο. Ευθύνεται επίσης για το 6,3% των θανάτων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου. Επομένως «αυξάνεται σημαντικά ένας μικρός κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Occupational Medicine. Σύμφωνα με αυτήν, η έκθεση στα χημικά στον χώρο εργασίας ευθύνεται για το τουλάχιστον 9% των κρουσμάτων καρκίνου του παγκρέατος μεταξύ των εργαζομένων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ορισμένα από τα χημικά, μάλιστα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ακόμα και με βραχεία έκθεση (λιγότερη από 10 χρόνια). Αυτό παρατηρήθηκε με το οξείδιο του αιθυλενίου, το στυρένιο και τα υγρά επεξεργασίας μετάλλων, κατά την ειδικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.