ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Νέα μελέτη συνδέει την καλή χοληστερίνη με την άνοια – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Απρόσμενα ευρήματα μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές που διήρκησε 17 χρόνια

Νέα μελέτη συνδέει την καλή χοληστερίνη με την άνοια – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Νέα μελέτη έδειξε πως όσοι έχουν την υψηλότερη καλή (HDL) χοληστερόλη και όσοι έχουν την χαμηλότερη LDL διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια!

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως η HDL είναι η αιτία της άνοιας. Υποδηλώνει όμως πως από μία ηλικία και μετά, η καλή χοληστερόλη παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξή της.

Η καλή (HDL) χοληστερόλη αποκαλείται έτσι επειδή ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση. Τα επίπεδά της είναι αυξημένα σε όσους γυμνάζονται συστηματικά και τρώνε υγιεινά. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι οι ηλικιωμένοι καλό θα ήταν να μην τρώνε νυχθημερόν χόρτα και όσπρια, διότι ο οργανισμός τους έχει ανάγκη και άλλα συστατικά.

Οι προγενέστερες μελέτες για το θέμα όμως είχαν ασαφή ευρήματα. Επιπλέον, η παρούσα μελέτη συμπεριέλαβε μεγάλο αριθμό εθελοντών και είχε παρατεταμένη περίοδο παρακολουθήσεως, δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια και καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 184.367 εθελοντές, ηλικίας 55 ετών και άνω κατά την έναρξή της. Κανένας τους δεν είχε διαγνωστεί με άνοια όταν δήλωσε συμμετοχή σε αυτήν.

Η ένταξη των εθελοντών έγινε σταδιακά μεταξύ 2002 και 2007. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους έως το 2020. Για τους σκοπούς της μελέτης, μέτρησαν 2-3 φορές την χοληστερόλη τους κατά την πρώτη διετία από την έναρξη της μελέτης.

Η μέση τιμή της HDL σε όλους τους εθελοντές ήταν τα 53,7 mg/dl. Αυτό σημαίνει πως οι μισοί είχαν παραπάνω από αυτή την τιμή και οι υπόλοιποι λιγότερη. Η καλή χοληστερόλη θεωρείται επαρκής όταν υπερβαίνει:

  • Τα 40 mg/dl στους άνδρες
  • Τα 50 mg/dl στις γυναίκες

Με βάση τα επίπεδα της HDL, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε πέντε κατηγορίες.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της μελέτης, 17 χρόνια μετά την έναρξή της, οι 25.214 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άνοια. Οι ερευνητές συνέκριναν τη χοληστερόλη όσων νόσησαν με εκείνην των εθελοντών χωρίς άνοια.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν την υψηλότερη καλή χοληστερόλη είχαν κατά 15% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.

Αντίστοιχα, όσοι είχαν την χαμηλότερη καλή χοληστερόλη διέτρεχαν κατά 7% μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσους είχαν ενδιάμεσες τιμές.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν παρότι οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως:

  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Η υπέρταση
  • Η καρδιαγγειακή νόσος
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Αντιθέτως, τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης, που αυξάνεται με τα πολλά κρέατα και λιπαρά, δεν φάνηκε να παίζουν ρόλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ήταν απρόσμενη η αύξηση του κινδύνου άνοιας με την πολύ υψηλή και πολύ χαμηλή HDL χοληστερόλη», είπε η ερευνήτρια. «Η διαφορά είναι μικρή και δεν είμαστε βέβαιοι για την κλινική σημασία της. Σίγουρα όμως υποδηλώνει ότι η χοληστερόλη έχει πολύπλοκη σχέση με την υγεία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.