ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Νέα μελέτη: Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα αν ζουν σε περιοχές με πράσινο

Οι ηλικίες αυτές, 2 – 5 ετών, είναι καθοριστικές για την διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών και στην μετέπειτα σχολική τους ζωή

Νέα μελέτη: Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα αν ζουν σε περιοχές με πράσινο

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα παιδιά που ζουν από τη γέννησή τους σε περιοχές με πράσινο (δάση, πάρκα, αυλές), μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα μεταξύ των ηλικιών 2-5 ετών.

Οι ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανέλυσαν πληροφορίες από γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους από τις ηλικίες δύο έως έντεκα ετών.

Συνδύασαν τα δεδομένα με τη διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας όταν γεννήθηκε το παιδί και δορυφορικά δεδομένα για την πυκνότητα της βλάστησης γύρω από τα σπίτια τους. Τα δεδομένα αφορούσαν σε 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-2013 και τα οποία ζούσαν σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ.

Όπως διαπίστωσαν στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open», τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες από δύο έως πέντε ετών. Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και την κοινωνικοοικονομική ευπάθεια της γειτονιάς.

Αν και τα οφέλη είναι βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντικά για την μείωση των ψυχολογικών προβλημάτων στα μικρά παιδιά. Μένοντας κοντά σε χώρους πράσινου, πάρκα και δάση, ή ακόμα και μια μεγάλη αυλή ή κήπος στο σπίτι, δίνει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας τη δυνατότητα να έχουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα και να αποβάλλουν και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.

Οι ηλικίες αυτές, 2 – 5 ετών, είναι καθοριστικές για την διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών και στην μετέπειτα σχολική τους ζωή.

Αντίθετα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χώρου πρασίνου γύρω από το σπίτι και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε μεταγενέστερα παιδικά χρόνια, στις ηλικίες 6-11 ετών, οπότε τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο.

Η μελέτη θέλει να αναδείξει πως όχι απλά η έκθεση των παιδιών σε χώρους πράσινου είναι επωφελής για την σωματική υγεία, αλλά είναι σημαντική και για την ψυχική υγεία των παιδιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.